onsdag 25. juni 2008

Parkslirekne?

Foto: Kow d.e. mai 2008 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Planta på bildet har en utrolig vekstkraft og lager god skygge på solvarme dager. Men hva heter den?

Ved garasjeveggen har vi et under av en plante. Den visner helt ned om høsten og vinteren, men kommer på ny fra rota hver vår og vokser seg 3 meter høy. Eller mer.
Den har kraftig bladverk, og stenglene er innhule med "skjøter" hver 15. eller 20. centimeter.
Den setter mange rotskudd som dukker opp på de mest uaønskede steder, flere meter fra morplantene.
Planta står inntil grunnmuren mot garasjen, og jeg tenker med gru på hvor de rotskuddene er, som ikke stikker opp.
Jeg har hatt planta i mer enn 20 år. Heldigvis har ingen røtter eller skudd dukket opp i veggen eller gjennom gulvet inne i garasjen. Foreløpig.

Parkslirekne?
Jeg lurer på om det kan være en parkslirekne.
Jeg har søkt i hagebøker og funnet beskrivelser som kan passe, men ingen bilder slik at jeg med sikkerhet kan fastslå hvilken vekst dette er.
Hvis noen som leser dette, er sikre i sin sak og kan gi meg navnet, hører jeg mer enn gjerne fra dere.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, dette er Parkslirekne, se f.eks. http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/fall_jap.htm

winther sa...

Takk for hjelpen. Jeg har forelagt spørsmålet for Hageselskapet og Grønn glede, og håper at i alle fall en av dem svarer. Svaret vil sikkert bekrefte din opplysning.

Anonym sa...

Jeg fikk bekreftet arten fra Arboretet/Botanisk hage ved UiB. Så da har du kanskje fått den bekreftelsen du trenger? :-)

winther sa...

Ja. Og etter litt plunder fant jeg bildet på rolv.no slik du anbefalte, og det er ingen tvil. Mange takk for hjelpen.

winther sa...

Hageselskapet ved fagsjef, professor i hagevitenskap Gustav Redalen, har svart på Hagekrokens spørsmål om hva slags vekst vi her har med å gjøre. Han fastslår ganske riktig – slik ”Anonym” også har gjort - at det dreier seg om Parkslirekne. Redegjørelsen inneholder flere viktige opplysninger som bør være av interesse for flere enn meg. Jeg gjengir den derfor her:

”Ut fra bildet ser dette ut til å være parkslirekne (Fallopia japonica). Ikke minst bladverket og plantestørrelsen tyder på det. Har du forresten sett den i blomst på ettersommeren/høsten? Den kan da få klaser med små, hvite blomster. Den er veletablert i Norge nå, særlig i kyststrøk. Den kan dukke opp nesten hvor som helst, men trives best på dyp, næringsrik og jevnt fuktig jord.

Parkslirekne har skapt alvorlige problemer enkelte steder der den har spredd seg inn i naboenes hager og tatt fullstendig overhånd. Den har status som en problemart, da den er nærmest umulig å bekjempe når den begynner å spre seg med sine kraftige røtter og jordstengler. Den er av Artsdatabanken karakterisert som en fremmed art med høy risiko på Norsk svarteliste 2007. Pass derfor godt på, slik at den ikke sprer seg mer enn ønskelig!”