søndag 29. mars 2009

Fugler i hagen


Foto: Kow d.e. 270309 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Hakkespetten finner øyensynlig mat i en råtten bjørkestamme.

Vi forer fugler og ekorn hele vinteren og blir belønnet med hyppige besøk.
De første to ukene av mars ble fuglene imidlertid borte. Bare en og annen streiffugl dukket opp, og de frøene vi la ut, ble liggende. Ikke en gang skjæra forsynte seg.
Men så - i løpet av den siste uka er de kommet tilbake. Ikke bare meisene og pilfinkene, men flokker av svarttrost.
Skjærene skvatrer og roper til hverandre og henter pinner og kvas. Det er tydelig hva de driver med.
Hakkespetten er ikke en uvanlig gjest hos oss. Den henter mat i tørre greiner og stammer, og konkurrerer med ekornet og småfuglene om kokosnøtta og den opphengte brødmaten utenfor kjøkkenvinduet.
For et par dager siden var de imidlertid plutselig to. Det har vi ikke sett så nær innpå huset før. Den ene var tydelig større enn den andre.
Kanskje har de reir i nærheten og planlegger familieforøkelse?
Vi har alltid ment at det er en flaggspett som besøker oss, men nå lurer vi på om det kanskje er en Hvitryggspett, og om fuglen på bildet er en ungfugl, eller om det er den som jevnlig har besøkt oss gjennom flere år.
Bildet er tatt gjennom kjøkkenruta. Det er derfor ikke helt skarpt, men godt nok til at eksperter kan fastslå art og alder, vil vi tro.

2 kommentarer:

Anne på Moseplassen sa...

Jeg er ingen ekspert, men jeg er nokså sikker på at det du har der er en flaggspett. Kvitryggen har andre tegninger på vingen. (http://www.hardangerfugl.net/galleri/bilder/hvitrygg02.jpg)

På flaggspetten er det slik at hannen har rød nakkelapp, hunnen ikke. Ungfugl har rød isse, men hvor lenge de er regnet som ungfugl veit jeg ikke.

winther sa...

Takk, Anne. Jeg håper de dukker opp sammen igjen slik at vi kan se etter eventuelle forskjeller.