tirsdag 29. september 2009

Kransøye?

Foto: Kow d.e. 260909 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Kransøye heter trolig planta med de gule blomstene og det fint forgrenede bladverket - som vi feilaktig har kalt soløye. Ikke langt unna, men feil.

Den gule blomsten på bildet ovenfor er det familiens "gartner" - åpenbart feilaktig! - har kalt soløye.
Se mer om uvitenhet og navneforvirring i innlegget foran.
Trolig er det ikke soløye - og ikke gulløye - men kransøye det er snakk om her. Coreopsis verticillata m.a.o.
Opprinnelig fra Nord-Amerika, men godt tilpasset norske forhold, med blomstring, som Norsk Hageleksikon helt riktig bemerker, hele sommeren fra juni til september med små og tallrike orangegule blomster.
Coreopsis verticillata kan, forteller hageleksikonet, med fordel brukes som kantplante og klippes og formes til lave "hekker", i tillegg til at plantene passer utmerket i fjellhagen og i feltplantinger, f.eks. i skråninger.
Kransøye kan plantes så langt nord som i trøderske lavlandsbygder, men trenger dekking der det et er lite snø. I følge leksikonet.
Det trenger vi ikke bry oss med i snørike Drøbak.
Bank i bordet, men her har denne planta - som vi heretter skal kalle kransøye - aldri gått ut.
Selv i perioder med barfrost. Så den tåler nok litt.
Men det skader ikke å være føre var.

3 kommentarer:

Hagen på Granheim sa...

Jeg kaller denne for Kransvakkerøye (Coreopsis verticillata). Har også den i hagen min, den har vært der fra gammelt av.

Mia sa...

Tror du har rett der, jeg har denne staude også, men jeg fant den på kransvakkerøye, kjært barn med mange namn. Fikk kjøpt en rosa variant iår også,Coreopsis rosea ´American Dream´,håper nå bare den er like villig for den er virkelig nydelig med sine små, rosa blomster, nå ja det får vinteren vise...

winther sa...

Jeg adopterer hermed navnet kransvakkerøye som dere begge framholder.
Og Mia: Jeg krysser fingrene for at den amerikanske drømmen går i oppfyllelse.
Til Hagen på Granheim: Nå fikk jeg nostalgiske følelser. Mitt barndomshjem heter Granheim. Det ligger på Hafslund i Sarpsborg. I dag har huset selvfølgelig gatenummeradresse, men da jeg var gutt, brukte vi bare navnet Granheim som navn på huset og som adresse.