fredag 21. mai 2010

Fine vipeeggFoto: Kow d.e. 21052010 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


I år har vipeeggene blomstret uvanlig lenge.


Kjært barn har mange navn.
Fritillaria meleagris heter vel egentlig kongekrone på norsk.
Men i mitt barndomshjem ble den aldri omtalt som annet enn "vipeegg". Fra tid til annen uttalt "vibeegg" for omvekslingens skyld.
Kongekrone må ikke forveksles med keiserkrone (fritillaria imperialis) som er en slektning med et langt mer royalt utseende.
Fritillaria meleagris blomstrer i juni, forteller Norsk Hageleksikon (Det Beste, 1982), men det gjør den ikke i vår hage.
Blomstringstiden pleier ellers ikke å være særlig lang, men trass i en sibirkald vinter og en kjølig vår, har den allerede blomstret i vel 14 dager her, og den ser - overraskende nok - fin ut ennå.
Hageleksikonet mener at kongekrone må vinterdekkes - eller kanskje helst overvintres innendørs, men vår plante - eller planter, for det er vel et knippe løker under der - ser tvert i mot ut til å ha taklet fimbulvinteren bra uten noen som helst slags dekke. Bortsett fra snø.
Kanskje har den tvert i mot hatt godt av det fuktige, kjølige været.
Vi skulle gjerne ha flyttet noen av løkene for å få glede av de fine, melerte klokkene andre steder i hagen også, men har på dette området valgt å lytte til Norsk Hageleksikon som forteller at "løken må behandles varsomt fordi den tar lett skade".
Ødelegge den fine planta som gleder oss med de sverdformede, grønne bladene og de fargerike, dekorative "eggene", er det siste vi vil.
Derfor er det ikke blitt noen deling og flytting hittil.
Vi får se.

6 kommentarer:

Rita sa...

Den meleagrisen er noe adskillig mer hardfør enn sånne planteleksikon har greid å få med seg. Den har overlevd både barfrost, søkkvåt høst/vinter/vår og dyp tele her hos meg uten å kny :)

smgj sa...

Flytting går helt fint og resulterer "by default" i ruteliljer både på originalt og nytt sted. ;)
Her frøformerer de seg i litt tyngre jord. Vær forsiktig - spirene likner veldig på gress.

Mariann sa...

Jeg er vant til å kalle den rutelilje. Nydelig er den uansett navn. Her blomstrer den også i mai.

krepsemor sa...

Så fint det blomstrer i bedene dine! Jeg satte ned vipeegg i fjor, men ingenting har vist seg ennå =( Er de strøket med i vinter mon tro? Det var jo skrekkelig kaldt i ukesvis! Kongekrone, ja! De er veldig fine! Ønsker deg en fin pinse!

Iris sa...

Nydelig "egg" du har! Jeg har de selv i min hage, og de blomstrer alltid i midten av mai her i hvertfall.

winther sa...

Rita og smgj: Kanskje jeg skulle ta sjansen på en flytting og deling likevel, når blomstringen er over og blader og stilker er visnet ned. De står litt "utsatt" til der de står nå - ved foten av clematisplantene. Og så skulle jeg altså gjerne formere mine vipeegg å få enda større glede av dem. Av deres erfaringer blir jeg styrket i troen på at det kan lykkes.
Ja, Mariann, rutelilje har jeg også hørt.
Jeg krysser fingrene for at dine vipeegg har klart seg, selv om de er treige og ikke har vist seg ennå, krepsemor.
Merkelig at hageleksikonet, oppgir juni som blomstringstid Iris
God hagepinse til dere alle.