onsdag 30. juni 2010

Timian - prydplante og nyttig krydderurt

Foto: Kow d.e. juni 2010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Kryptimian. Eller i alle fall lavtvoksende timian. Fint krydder med vakre blomster ...

... som har valgt seg en plass midt i gangfeltet. Noe som forringer dens rolle som matkrydder, men styrker dens rolle som prydurt.

Timian (Thymus) er en fin plante å ha i hagen. Den er vakker å se til. Dufter godt. Og setter en spiss på diverse matretter. Både kalde og kokte.
Det blir tre ting på én gang det.
Det skal finnes 2000 år gamle oppskrifter som viser at timian ble brukt i matlagningen ulike steder i verden.

Mot, lykke - og bakrus
I det gamle Hellas og i middelalderens Europa var timian symbol på mot. I følge folketroen gir den styrke - og bringer lykke.
Te kokt på timianblader hjelper etter sigende mot det meste. Bl. a. hodepine - også bakrus! - onde drømmer, tungsinn, hoste, katarr og astma.
Bakrus er vi sjelden - eller mer presist: aldri - plaget av. Men resten av de nevnte besværlighetene kan vi ikke si oss helt fri for.
Så det er bra at vi har timian for hånden.

Uforklarlig "sykdom"
I fjor ble en av våre timianplanter utsatt for en merkelig "lidelse" som den - på tross av sine legende evner - ikke kunne forsvare seg mot.
I år er den - bank i bordet! - noe mindre av omfang, men frisk og fin. I alle fall foreløpig.
For sikkerhets skyld flyttet vi - da det uforklarlige, svarte feltet midt i planta dukket opp - noen røtter til kjøkkenhagen hvor det er vokst opp en frodig plante som vi nå henter blader fra til matlagingen. Så slipper vi å lage mat med blader fra den planta som insisterer på å stå midt i tråkket for å tiltrekke seg beundrende øyekast for sin blomsterprakt.

Klarte vinteren
Sist vinter var kald. Og lang.
Timianplantene ser ikke ut til å ha tatt skade av det.
Til og med den som har røttene ned i det skrinne jordlaget mellom og under tråkkhellene, trives og blomstrer altså som aldri før.
Timian bør dekkes om vinteren står det i deler av hagelitteraturen.
Våre timianplanter er aldri blitt dekket. Av annet enn snø.

Mange slag
Det finnes om lag 40 arter timian, skriver Annemarta Borgen i boka "Urtehagen på Knatten" (Gyldendal 1973) og nevner thymus nitidus og thymus pauciflorus. Den første med lysfiolette, og den andre med rosa blomster.
Om det er et av disse slagene vi har, vet jeg ikke.
Hvis noen på grunnlag av bildene kan foreta en vurdering og fastslå det riktige navnet, hører jeg gjerne om det.

Ingen kommentarer: