lørdag 4. september 2010

Trompeter på overtid

Foto: Kow d.e. 2010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

De tre engletrompetplantene har vært store, fine og "frodige" hele sommeren. Men uten blomster. Den store i bakgrunnen fikk vi i fjor av vår svigerdatter som hadde fått den av sin tante i Kristiansand. De to i forkant har vi dyrket fram fra stiklinger tatt fra planta i bakgrunnen. De tre plantene er m. a. o. nært beslektet.

Jeg hadde gitt opp å få blomster på noen av de tre plantene i år, da jeg den 25. august fant denne lovende knoppen på den største planta. I seneste laget, men kanskje ville det bli en blomst likevel? Hvis været skulle vise seg å være gunstig?

Og så: Et par-tre dager senere dukket det opp enda to blomsterknopper. Foreløpig er de ikke mer enn to-tre centimeter lange. Men likevel. Nå nærmer imidlertid nattefrosten seg med raske skritt.

Engletrompetplantene våre har tilsynelatende hatt det godt.
De har stått lyst og solrikt, men inne i kroken ved utepeisen. Inntil leveggen. De har derfor vært skjermet for nordavinden og har heller ikke vært altfor mye utsatt for sønnavvinden som feier innover fjorden og kan være ganske sterk.
Den store planta står i et ganske rommelig kar, og har godt med jord om "føttene". De to små står i litt store potter.
Alle tre er blitt vannet jevnlig. Både av naturen selv og av husets "gartner". De har aldri vært tørre slik at de har "hengt med bladene" for eksempel.
Men blomster har de ikke satt.
Før altså nå. Helt på tampen av utsesongen. Når nattetemperaturen kryper faretruende langt ned mot null.
I går morges sa den gammeldagse, "manuelle" gradestokken på sørveggen at det var 4 grader, mens det elektroniske termometeret på nordveggen, nøyde seg med 6,6.
Fortsetter det sånn, kan det bli vanskelig for knoppene å utvikle seg videre og slå ut i blomst før nattefrosten er over oss.
Vi krysser fingrene, frykter det verste - og håper det beste.
Tvi. Tvi.


2 kommentarer:

Trine sa...

Prøv å ikke vær like snill med dem til neste år. Av og til virker det som om de begynner å sette knopper når de tror de snart skal dø. F.eks. hvis de tørker litt godt opp en gang eller 2. Fargen på bladene kan også tyde på at de kunne trengt mer gjødsel, enn de har fått. Forøvrig er mange av trompetene her også veldig sene i år. Mange står i full blomst først nå. Har nok vært for kaldt og vått i sommer.

winther sa...

Jeg skal neste år følge ditt råd om å la dem oppleve et par truende "tørkekurer". Det med gjødsel er interessant. Jeg har vært knipen med gjødslingen for ikke å gi dem så gode vilkår at de "gir blaffen" i å blomstre. Men jeg skjønner. Noe mer gjødsel skal det bli.