fredag 20. mai 2011

Mor og barn i vinden

Foto: Kow d.e. 18052011 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

I midten står selve "mater familias", til høyre ser vi fjorårets avkom og til venstre årets "barn".


Overgangen fra beskyttet inneliv til en tilværelse ute i blåsten er stor, men det blåser hele sommeren så tilvenning må til.

Engletrompet er en fantastisk prydvekst.
Og meget takknemlig å arbeide med.

Nye planter
Stikker man en avskåret bit av stammen i jord, slår den med 99 prosents sannsynlighet rot, og gir deg en ny plante uten at det krever verken særlig omsorg eller stell ut over vanning.
De stiklingene jeg satte i fjor, har - i likhet med morplanta - overvintret uten problemer. Morplanta i et ganske mørkt og kjølig kjellerrom, og de to "fjorårsbarna" i et varmere - men likevel relativt kjølig - og lysere innerom.
De tre stiklingene jeg fikk, da jeg toppet plantene tidlig i våres, har alle slått rot, og ser ut til å komme som de skal.

Herding
Alle plantene har vært ute til herding. De gamle flere ganger. Årets planter noen timer.
Så måtte de skyndsomt i hus. Ikke på grunn av temperaturen, men vindkastene holdt på å ta knekken på dem.
Når man bor med åpen veg og utsikt til fjorden, må man ta vinden med på kjøpet.
Planter som ikke tåler vind, har ingen framtid her.
Derfor må plantene som er alt opp inne, herdes og vennes til utemiljøet. Rett som det er går det så bladene rives av eller slites i stykker. Det virker brutalt, men hestekur må til.
Når temperaturen blir slik at plantene kan stå ute hele døgnet, kommer det forhåpentlig nye blader med styrke nok til å tåle de meteorologiske utfordringene som plantene utvilsomt vil møte i løpet av utesesongen.

Ingen kommentarer: