mandag 10. oktober 2011

Kortreist frukt

Foto: Kow d.e. 07102011 ©
Klikk på bildene for å se større versjon


Vårt barnebarn, Marie Camilla, hjelper til med å plukke epler i min svogers hage.


Marie er ikke den eneste som er interessert i eplene. Dette eplet er det ikke mye igjen av. Formodentlig er det en fugl som har vært på ferde.

Min kone, vårt barnebarn Marie Camilla, og jeg har vært i Sarpsborg og plukket epler.
Min kones bror, har overtatt barndomshjemmet deres, men deler rundhåndet med seg av hagens grøde.
Han har igjen to epletrær.
Som så å si hvert eneste år gir store mengder frukt.

Mange liter saft
Tidligere i høst har vi levert 53 kilo epler på Askim Frukt- og Bærpresseri.
Flasker med gyllen eplesaft står nå i matkjelleren og venter på å bli fortært - av barnebarn og av den eldre generasjon.
Vi holder oss til den usukrede varianten.
Den er frisk og god - og sunn.
Og slett ikke sur, hvis noen skulle tro det.

Spiseepler og eplekake
Nå la vi en tur innom og plukket noen av de gjenværende eplene så vi kan ha noen å spise - og noen å lage eplemos og tilslørte bondepiker av.
Og eplekake.
Eplekake er godt.
Sunn - eller i alle fall sunnere - blir den også, dersom man reduserer sukkermengden.
Det er ikke så mye sukkeret som skal til.
Karamelliserte epler gir søtsmak nok.

Kortreist mat
Ikke alle eplene er like pene.
Mange er markspiste. Også av dem som henger på trærne.
De som har ligget på bakken et par dager, er neste uten unntak angrepet av små, grå sniler.
Det betyr imidlertid ikke at de må kastes.
Epler kan skrelles. Og skallet, og det som ellers skjæres bort, blir utmerket kompost.
Det "moderne" urbane mennesket vil gjerne ha plettfrie epler fra fruktdisken i kjøpesenteret.
Hva de får i seg når de spiser slik frukt, tenker de færreste på.
Vi spiser også "kjøpeepler" utenfor sesongen.
Ellers foretrekker vi kortreist mat rett fra treet.
Hageepler ser ikke alltid så lekre ut som dem vi finner i butikken, men som oftest skyldes det at de ikke har vært utsatt for sprøytemidler og annen kjemisk "forbedring".
En grundig vask i rent vann og en god fruktkniv, gjør hagefrukten både delikat og sunn.

1 kommentar:

Mia sa...

Nog smakar hagefrukten bäst, med eller utan skavanker. Och nu efter första frost tycker jag äpplena smakar som bäst.