søndag 3. juni 2012

Urter i plastdunk

Foto: Kow d.e. 02062012 ©
Klikk på bildet for å se større versjon 

Innkjøpte urter i plastdunk på et sol-, men vindfullt sted. Vi ser med uro-blandet forventning fram mot utviklingen.

Vi har sitronmelisse, oregano, timian, ulike mynter og løpstikke i kjøkkenhagen.
De står relativt skyggefullt til, men klarer seg stort sett bra - selv om en og annen sitronmelisse- og oregano-plante går ut i kalde snøfattige vintre, er det nok igjen til at vi stadig kan gå ut i hagen og hente hjemmedyrkede urter til matlagingen.
Mer "fintfølende" og ømtålelige urter har tydelig ikke følt seg vel på skyggesiden der kjøkkenhagen vår ligger.
Vi har derfor i år opprettet en "underavdeling" på terrassen.

Andres avfall
Utenfor returpunktet for plast som vi jevnlig frekventerer, hadde noen satt fra seg to store, praktfulle plastdunker.
De tok vi med oss hjem.
Den ene har vi plassert på terrassen og plantet urter i.
Den andre står lyst plassert i hagen.
I den har vi - etter prinsippet: kommer det, så kommer det - sådd en del grønnsakfrø som har gått ut på dato.

Billige urter
I dunken på terrassen har vi plantet kruspersille, dill, salvie, rosmarin og koriander.
De tre siste har vi kjøpt for 10 kroner stykket på OBS.
Skulle de ikke klare seg, blir det økonomiske tapet til å bære.
Urtene fra OBS er økologiske og produsert på Elvenhøy Gartneri AS.
Nå er vi spent på utviklingen.
Plantene står i plantejord ispedd noe kugjødselkompost.
Begge deler er innkjøpt på Bauhaus.
Etter behov vannes de ved rota med gjødselvann laget på pelletert hønsemøkk.
Bladverket, som jo skal spises, og derfor må være rent, overrisles - også det etter behov - med rent vann.

Ikke basilikum
Vi kjøpte også en økologisk dyrket basilikum på OBS.
Den står ikke i sammenplantingen, men har fått egen potte - helt for seg selv.
Det er fortsatt kjølig om nettene.
Plantene i sammenplantingen tåler nok nattetemperaturer ned mot 3-4 grader - selv om begrepet "persilleblad" brukes om personer som tåler lite.
Basilikum bør imidlertid i følge produsentens opplysninger ikke "oppbevares under 12 grader C".
Det er et råd som det nok er klokt å følge, for basilikum er usedvanlig lite hardfør.
Foreløpig står den derfor innendørs om nettene og settes først ut til forsiktig tilvenning når gradtallet har kreket seg godt over 12.

Ingen kommentarer: