søndag 7. oktober 2012

Ferskpotetene i hus

Foto: Kow d.e. 05102012 ©
Klikk på bildet for å se større versjon 

Mitt barnebarn Marius hjalp til med å ta opp potetene. Her viser han stolt fram avlingen av "ferskpoteter".

Smått er godt, heter det.
Det gjelder i alle fall årets potetavling i vår hage.
Få var de - og små var de.
Jeg skriver var, for potetene er både tatt opp, tilberedt og spist allerede.
Ferskpoteter skal spises umiddelbart - mens de er ferske.
Da er de best.
Og våre var gode.

Ferskpoteter
Jeg har tidligere reagert på det norske begrepet "ferskpoteter" og har ment at det er en svedisme.
Det heter nypoteter på norsk! har jeg hevdet.
På svensk heter nypotet imidlertid färskpotatis.
Men så kommer min kone og viser meg en uttalelse av "Mor Hubro" i Norsk Ukeblad nr. 31 fra 2009.
Der hevder den kloke fruen at ferskpoteter på norsk beskriver poteter som har stått i jorda så kort at de ikke er helt modne.
De har tynt skall, tåler ikke lagring eller frakt og skal spises straks.
"Nypoteter er poteter som er ferdig utvokst, har hardt skall, tåler lagring og lang transport," foreleser fruen.

Rett fra kjelen
I følge den definisjonen består årets avling hos oss så avgjort av ferskpoteter.
Potetene ble satt sent, og de ble satt dypt.
Det tok tid før potetriset dukket opp.
Derimot er de ikke hyppet.
Det var derfor ikke så mange under hvert ris.
Etter at vårt barnebarn Marius hadde vasket dem, ble de båret inn, avfotografert og kokt.
Etter at de hadde kokt ferdig, spiste Marius og jeg - som var alene hjemme - så mange som vi orket.
De peneste - de som var uten skurv og flekker - ble spist med skallet på.
Som de var.
Uten tilsetninger av noe slag.
Det var godt.
Det syntes vi begge to.

Poteter med krydder
Resten spiste min kone og jeg dagen etter.
Da var potene skrellet og stekt hele med et lett dryss av "Jacobs utvalgte krydder til poteter".
Krydderet som er et produkt fra NorgesGruppen, er en blanding av pepper, stekt løk, timian, paprika, havsalt, oregano og persille og hever potetsmaken med en fin og pikant kryddersmak.
Og eksotisk, appetittvekkende duft på kjøkkenet.
Årets avling var ikke av de største.
Den var akkurat stor nok til at alt gikk med.

Mat er moro
Om så liten avkastning var verdt settepotetene og alt strevet?
Så avgjort!
Marius og jeg hadde det hyggelig.
Han lærte i praksis noe om hvor maten kommer fra.
Og han erfarte at poteter ikke "bare er poteter", men gode i seg selv og en utmerket råvare for forskjellige varianter av sunn og velsmakende kost.
Kanskje etterlot de par timene i potetlandet og på kjøkkenet et varig inntrykk som kan prege hans syn på og holdning til mat og matlaging for resten av livet.
Mat er moro.
Skal den oppvoksende slekt lære det, må de få erfare at det forholder seg slik.
F. eks. ved å ta opp poteter, tilberede og spise dem med det samme mens de er dampende varme og gode.

1 kommentar:

Nora sa...

Hm, jeg har også alltid ment at det heter "nypoteter" på norsk....da lärte jeg meg noe idag også:-)

Så koselig potethöst dere har hatt. Den krydderblandingen höres veldig god ut forresten!