onsdag 27. juli 2016

Bare blåbær


Foto: Kow d. e. 24. og 26.07.2016© 
Klikk på bildene for å se større versjon

Blåbærene skjuler seg godt, men løfter man på riset, kommer de til syne.

Blåbær fra egen tomt.


Ikke så veldig mye, men nok til at "Moff" og barnebarna får til pannekakene både en og flere ganger.

Det er mye bær i år.
Både hagebær og ville bær.
Vi har begge deler.

Vi har blåbær på egen tomt.
Familiens "gartner" - eller "Moff" som han kalles av barnebarna - har plukket og syltet.

Ennå er det mere blåbær igjen.
Hvis været tillater det, skal disse bli plukket også.

"Bare blåbær" sier vi for å beskrive noe som er enkelt og like til.
Men blåbær er ikke "bare".
Det er - trolig - det sunneste bæret i skogen.
Blåbær inneholder c-vitamin, fiber, mineraler og antioksidanter.
Blåbær er m.a.o. en sunnhetsbombe.

Når noen likevel kvir seg for å plukke og spise blåbær, kan det skyldes at bæret misfarger alt det kommer i kontakt med.
"Leppene små er av blåbær blitt blå", heter det i sangen "Mors lille Ole".
Men det er ikke bare leppene som blir blå, når man spiser blåbær eller blåbærsyltetøy fra norske skoger.
Også tennene blir gjenstridig blå.
Man må pusse både vel og lenge for å få tilbake tennenes naturlige farge.

Man må derfor velge til hvilke anledninger og i hvilke situasjoner man vil spise blåbær.
Pannekaker med båbærsyltetøy er en både kulinarisk og nostalgisk glede.
Da går tankene tilbake til barndommen og "kjøkkenet til mamma".
Vi hadde verken kjøleskap eller fryser i min barndom, men vi hadde matkjeller.
Der stod det alltid hjemmelaget blåbærsyltetøy, som ble hentet opp når pannekaker ble satt på bordet.
Sånn sett kan man med en viss rett si, at blåbærsyltetøy og pannekaker får familiens "gartner" til å gå i barndommen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En tante av meg blandet litt rips sammen med blåbæra fordi syre nøytraliserer blåfargen. Vi ble aldri blå av hennes syltetøy. Jeg aner ikke blandingsforhold, men tror ikke det var så stor prosentandel som skulle til. Går sikkert an med andre syrlige bær også, litt sitron eller sitronsyrepulver kanskje?? Vet av ærfaring at syre -sitron , eddik, mor brukte surmelk(!) -tar bort flekker av blåbær; rent kokende vann også. En gang jeg plukket blåbær hadde jeg hvit langbukse på meg....den var blå til knærne etterpå......etter en omgang i kokende vann helt uten såpe var den like fin! Må selvsagt tåle 100 grader. Såpe bare fikserer fargen. Koselig blogg du har! :-) hilsen Mari

winther sa...

Her var det mange gode råd, Mari. Verdt å prøve. Takk for gode ord.