Klikk på bildet for å se større versjon
Malver og kryptimian pryder hellegangen. De har selv avgjort at de skal vokse der.
De som leser denne bloggen, har sikkert forstått at plantene selv bestemmer vel så mye som gartnerne.
Der de sår seg og vokser opp, får de som regel stå. Rosa og hvite malver som vi fikk av noen venner, satte vi i et vestvendt bed på øverste hageplan.
Der har vi ingen malver nå. Rosa malver har vi faktisk ingen steder, men hvite har vi både her og der. Bl.a. ved hellegangen mellom rips- og bjørnebærbuskene.
Vis a vis de hvite malvene har den velduftende kryptimianen med de rosa - eller kanskje lilla - blomstene, tatt plass og breiet seg ut over ganghellene. Eller det som skulle være heller til å gå på.
Malver
Malver (Malvaceae) kalles - uvisst av hvilken grunn - på norsk gjerne for kattost. Vi - som er glad i svenske viser - foretrekker navnet malver som vi kjenner fra Gabriel Jönssons vise "Flicka från Backafall" hvor det så poetisk og nostalgisk heter:
"Luften är kryddad av tusende salvor,
men jag ger bort dem var endaste en,
mot at få vandra bland Backafalls malvor
allt medan månen går vakt över Ven."
Og hvor poeten skriver både om månen som "i malvorna går", og ollonborren som vil "veta om dina bröst bli som malvornas blom".
Det er klart at en plante som inspirerer til slik poesi, ikke kan kalles kattost.
Timian
Timian (Thymus) er en fin og meget anvendelig krydderplante.
Vi bruker blader og blomster fra vår kryptimian (serphyllum) i grønne salater, i tomatsuppe, ertesuppe og andre supper, i kjøttretter - og til te. Både ren timiante og sammen med andre urter.
Timiante skal i følge folketroen hjelpe mot hodepine - også bakrus! - onde drømmer, tungsinn, hoste, katarr og astma. Avkoket virker dessuten visstnok desinfiserende og kan brukes på sår. Timiansalve hjelper mot uren hud. Sies det.
Bank i bordet, men vår timian har klart seg gjennom mange norske vintre. Både snøfattige og snørike. Men noen planter har fra tid til annen gått ut. Hvorfor noen overlever vinteren og andre ikke, har vi ingen forklaring på. De har tilsynelatende samme klima- og vekstvilkår.
Artig å lese denne bloggen. Mange interessante planter, og masse informasjon om dem.
SvarSlettNavnet kattost skal komme av at frukten er rund og flat og likner en ost. Den heter visstnok katzenkäse på tysk også.
:)
Takk for opplysningen om kattostnavnet. Jeg kjenner en østerriker - eller mer presist: en salzburger - som jeg skal konsultere om etymologien.
SvarSlettFin blogg du har, forresten.
Så flott blogg du har :)
SvarSlett