torsdag 11. september 2008

Sniler på "fuglebrettet"

Foto: Kow d.e. 070908 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Hvordan kan snilene på bakken forstå at det er mat høyt, høyt der oppe?

Vi har en mateanordning hengende utenfor kjøkkenvinduet.
Der henger vi ut brødskalker og -skiver som vi tigger fra forretninger som har oppskjærermaskin.
Og maten er populær, blant småfuglene, hos vår faste venn ekornet - og snilene.
Joda, boasniler, iberiasniler og velfødde åkersniler jobber seg møysommelige vel 2,5 m opp langs trestammen, ca 115 cm ut langs en grein, og så langs en 10-12 cm lang ståltråd ned til maten.
Hvordan i all verden kan snilene, når de er nede på bakken, vite at det er godsaker høyt der oppe? Mat som det er verdt å klatre så langt og lenge for å få tak i?
Det de klatrer etter, er altså brød. Kan snilene ha erfaringer med brød?
Nede på bakken er de omgitt av all slags saftig og fristende grøntfor og råtnende gressavklipp som vi har lagt mellom bringebærbuskene.
Dette forsmår de altså for å få tak i brød.
Høyt til himmels. For i forhold til snilenes egen størrelse er avstanden opp til matfatet ganske drøy.
Boasniler og iberiasniler er fiender sies det.
Tydeligvis en sannhet med betydelige modifikasjoner, for boasniler og iberiasniler ligger i fredelig sameksistens side-om-side og spiser av fugle- og ekornmaten.
Vi får håpe at boasnilene i alle fall spiser eggene til iberiasnilene når de vel er nede på bakken igjen - som en slags dessert etter hovedmåltidet - som altså er brød, flere meter oppe i lufta.

7 kommentarer:

  1. Her kommer snilene til og med inn på vaskerommet av og til. Hva de vil der, er jo et mysterium. Kankje de lukter maten inne i fryseren? Ha-ha.

    SvarSlett
  2. Nå har jeg sendt "problemet" til Bioforsk på Ås, så får vi se om de har noen forklaring på snilenes merkelig velutviklede orienteringsevne.

    SvarSlett
  3. Artig observasjon. Brød høyt til værs? Kanskje sneglene er istand til å kommunisere + å lære av hverandres og egen erfaring?

    SvarSlett
  4. Kanskje vi er på sporet av noe riktig interessant her. Jeg er spent på hva Bioforsk har å si.

    SvarSlett
  5. Oj!
    Akrbatiske sniler?! =o
    Fasinerende. håper du f¨r svar fra bioforsk for dette var virkelig interresant.

    SvarSlett
  6. Ojsann, dette var interessant, men skremmende nytt! Hilsen - med ønske om god og vellykket jakt - fra en fersk hageeier på Vinterbro

    SvarSlett
  7. Til Anonym fra Vinterbro: Snilene er så å si ustoppelige. Vi hageeiere i Follo bør sammen ivre for "utryddelsaksjoner". Jeg skriver det i parentes for utryddet blir de nok aldri, men en sterk reduksjon av bestanden ville være bra. Til lykke med hagen på Vinterbro.

    SvarSlett