tirsdag 20. oktober 2009

Snøballkrossved - vakker når den har blader










Foto: Kow d.e. 141009 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Øverst: Snøballkrossvedbusken har vakre høstfarger. Når den har igjen blader nok til å vise dem.

Nederst t.v.: Høstblader fra snøballkrossved. Bladet i midten er så å si oppspist av utøy.

Nederst t.h.:
Blader fra en varietet som likner på snøballkrossved, men har flatere blomsterstander og tilsynelatende noe mer flikete blader.

Vi har to krossvedbusker med hvite blomster.
Den ene er åpenbart Viburnum opulus roseum (caprifoliaceae) for den har hvite, runde, balliknende blomsterklaser. Det er den som på norsk kalles snøballbusk eller snøballkrossved.
Blomsterklasene på den andre er ikke like ballformede, men mer flate. Bladene ser dessuten ut til å være øre lite grann mer flikete.
Den mest iøyenfallende forskjellen er imidlertid at bladene på snøballbusken så å si hvert år spises opp av svarte bladlus slik at bare bladnervene står igjen. Også blomstene spises. Og de som ikke spises, er seige og nedsølte av ekskrementer fra lusene.
Den andre busken er tilsynelatende ikke fullt så populær hos de små svarte. Selv om de som regel er "mannsterkt" tilstede der også.
Begge busker har vakre høstfarger - når snøballbusken har blader igjen.
Det har den i år.
Vi har hatt begge buskene i flere år, men først i år har snøballbusken hatt flere blader enn lusene har rukket over. Det er den som er avbildet på fotografiet ovenfor.
Snøballbusken - som står i bakkant av staudebedet inne ved gårdsplassen - har vi - som så mye annet i vår hage - fått fra "gartnerens" barndomshjem.
Den andre med flatere blomsterskjermer, står ytterst mot vegen, og har bare dukket opp.
Hvordan er en gåte, for begge busker er sterile - og kanskje til og med "frigide" - og setter ingen bær, og dermed heller ikke frø. De kan formeres ved hjelp av stiklinger, men det har i alle fall ikke vi gjort.
Og andre er vel ikke så sjenerøse at de stikker stiklinger av prydbusker i vår jord.
Hvis noen på grunnlag av beskrivelsen og bildet av bladene, kan gi en mer inngående identifikasjon av den busken som har flatest blomsterstander, er vi takknemlige for å bli opplyst.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar