mandag 24. januar 2011

Ikke lett for svarttrosten

Foto: Kow d.e. 15122010 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Kraftige greiner foran åpningene skal gjøre det vanskeligere for skjærene å tømme foringsbrettet for mat. Om det virker er en annen sak.

Vi har stadig besøk av en svarttrost i hagen. Jeg tror det er en og samme fugl. En hannfugl. Den ser både pjuskete og medtatt ut. Men er årvåken nok til å stikke av, når jeg kommer med kameraet.

Vegetarianere
De fleste svarttrostene tilbringer vinteren nedover i Europa. Noen blir imidlertid her oppe i det kalde nord. Det kan stå dem dyrt.
Skal de klare seg vinteren over her oppe, må de endre kosthold og bli vegetarianere. For snegler, meitemark og innsekter er det dårlig med på våre kanter om vinteren. Da må de ta til takke med frø, brødsmuler og fett fra fuglebrett og andre foringssteder.

Kan ikke spise alt
Svarttroster er ikke direkte sjeldne her i søndre Akershus om vinteren. Ofte er de flere som frekventerer våre foringsbrett.
Men årets utgave ser ut til å være alene. Og den bærer - som sagt - merke av at det er smalhans i matfatet.
Det henger riktig nok fortsatt noen bær igjen i noen av prydbuskene, men de er gjennomfrosne og harde. Kanskje er de ikke så næringsrike at det gjør noe heller.
Frø på foringsbrettene er det også, men jeg er usikker på om trosten har nebb som er i stand til å håndtere frø som den ikke kan spise hele.

Skjærene tar det meste
Forhåpentlig har den glede av de brødbitene og smulene vi legger ut.
Men skal den få noe av brødet, må den være rask. Skjærene er på pletten og forsyner seg grovt nesten før vi har fått plassert maten på brettet.
De er ikke kostforaktere. Og de er ikke beskjedne.
Jeg har ikke noe i mot skjærer. Tvert om. Jeg synes de er flotte. Og de skal også ha mat. Selvfølgelig.
Men de hamstrer!
De plukker med seg så mye de kan, frakter det bort og graver det ned. Før de henter nye munnfuller.
Noen ganger er fem skjærer aktive om gangen.
Da varer det ikke lenge før brettet er tomt.

Greiner på kryss og tvers
For at det skal bli noe igjen til de mindre fuglene, har jeg måttet legge noen kraftige biter av greiner på kryss og tvers slik at skjærene ikke så lett kan tømme foringshuset.
Det hjelper litt.
Bl. a. blir det mer igjen til trosten.
Foreløpig har den klart seg. Den er her ennå.
Så vi fortsetter å fore. Jevnlig.
Mens vi krysser fingerene.
Og håper det beste.

3 kommentarer:

  1. Svarttrosten er svært glad i epler.
    Prøv med det, du.

    SvarSlett
  2. Det skal jeg sannelig gjøre. Takk for tipset.

    SvarSlett
  3. jeg har mange svarttrost i hagen, og merkelig nok så ser det ut til at de synes solsikker er ok! Begriper ikke at de har rett nebb for det, men går da ned. Svarttrostene mine spiser nå ellers alt de får, men fett og epler er ekstra populært. Har ikke sett de spise nøtter.
    Svarttrosten er jo slankere enn skjæra, burde være mulig å lage noe som han greier å hoppe gjennom men som stenger skjæra ute?

    Epletipset er godt, har ikke sett at sjæra bryr seg om epler. Mine svartrost har også fått druer noen ganger når vi ikke har rukket å spise de opp før de ble stygge. Veeeldig glad i druer, men jeg får jo hjertet i halsen av å se på for druene svelges hele!

    SvarSlett