torsdag 2. august 2012

Ripsen er plukket


Foto: Kow d.e. 01082012 ©
Klikk på bildene for å se større versjon 


Rips er fine, friske sunne bær som kan nytes som de er, eller som saft.


Ripsen er plukket - og levert til safting.
Det ble 15 kilo friske, fine bær som kunne leveres til "leiepressing" på Askim frukt- og bærpresseri.

Ikke dårlig
Vi har to busker som står temmelig tett.
Den ene står også ganske mørkt.
15 kilo er derfor ingen dårlig avling.
Ikke minst tatt i betraktning at vi - og spesielt familiens gartner - har gått og smugspist fra buskene, og at vi har plukket godt og vel en liter som vi har spist som rørte rips med vaniljesaus.

Barnebarna
Og ikke å forglemme at barnebarna har vært på besøk og har forsynt seg.
Da minker det fort.
Straks de minste har kommet ut av bilen, setter de kursen mot ripsbuskene.
De pleier å sjekke tilstanden lenge før bærene er modne og spiselige.
Ripsen er nesten like populær som markjordbærene.
Den 29. juli hadde vi familieselskap, og etter som været var vakkert, og vi kunne oppholde oss i hagen, gikk det hardt ut over ripsen.
Men det er som det skal være.
Barnebarna kommer i første rekke.

Trost og andre fugler
Det er det ikke alle som forstår - eller bryr seg om.
Trost og andre fugler ser ut til å tro at bærene er til for deres skyld, og forsyner seg grovt uten å spørre om lov.
Vi har beskyttelsesnett - i garasjen.
Men nettet kom aldri på.
Det var derfor på tide og få plukket inn det som var igjen, før fuglene forsynte seg med det også.
Så i går da værgudene overrasket oss med en oppholdsdag, slo vi til og plukket det som var.
Skjønt, helt riktig er nå ikke det.

Noen umodne
På de mest bortgjemte og mørke stedene inne bak det tette bladverket var det en del bær som ikke var blitt røde og modne ennå.
Dem lot vi henge.
Så har vi noe å gå å spise rett fra treet etter hvert som de rødmer.
For det gjør de forhåpentlig.
Selv om sola uteblir.

Saft og gelé
I dag øser regnet ned.
Kaldt er det også.
Sannelig godt at vi slo til og plukket i går.
Slik at vi kunne bruke regnværsdagen i dag til å kjøre bærene til Askim.
Senere kan vi hente flasker med frisk, god ripssaft - og et par glass med ripsgelé - på bærpresseriet.
Geléen er det helst de voksne som spiser.
Safta er det barnebarna som tar seg av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar