Foto: Kow d.e. 12062013 ©
Klikk på bildet for å se større versjon
Hvilken staselig, riktblomstrende staude er dette? Og hvorfor står den i urtehagen og ikke i staudebedet?
Pepperrot er en spennende plante.
Både i kjøkkensammenheng - og som prydplante.
Vakre, hvite blomster
Pepperrot kan gjerne brukes som prydplante.
Den sprer seg villig, og kan derfor kanskje bli litt problematisk å ha med å gjøre i staudebedet, men blomsterprakten står ikke tilbake for mange av de plantene vi ellers dyrker for blomstenes skyld.
Blomstene er forøvrig spiselige.
De har en svak smak av pepperot.
Jeg bruker dem i "grønne" salater.
Jeg bruker forresten bladene også før de blir for "seige".
Pepper-rota
Pepperrot er merkelig lite brukt i det norske kjøkken.
Skal noen ha pepperrot - til syltet eller stekt makrell, for eksempel - kjøper de gjerne en liten tube.
Kanskje i Sverige - hvis de bor slik til.
Svenskene er flinkere til å bruke pepperrot enn vi er.
Men pepperrot bør ikke kjøpes i dyre dommer som konservert vare.
Den kan enhver med en liten hageflekk dyrke selv.
Og: Pepperrot kan brukes til mye mer enn til makrell.
Blandet med vispet krem eller rømme - gjerne lettrømme! - kan den brukes både som tilbehør til ulike pålegg på frokostbordet og til middagsretter.
Oppdelt i ikke altfor store biter, og forsiktig utposjonert, kan pepperrot gjerne brukes i grønne salater.
Den gir ekstra smak til potetsalater enten de er laget med rømme og majones eller med olje.
Snegle- og snilefelle
Snegler og sniler liker også pepperrot.
Når jeg er på jakt morgen og kveld, går jeg innom pepperrotplantene og plukker hagesnegler med hus som har klatret opp og mesker seg med blomster og bladverk.
En og annen brunskogsnile eller hvit åkersnile kan jeg som regel ta med og ta livet av samtidig.
Så vel i kjøkkenhagen som i blomsterbedet og i urner og kar, gjør hagesnilene med hus på ryggen, nesten like stor skade som de brune skogsnilene.
De er flotte å se til, men er skadegjørere som man dessverre ikke kan vise nåde.
Og det er mange av dem.
Det er derfor fint at en del av dem setter seg ferdig til "plukking" på pepperrot-plantene.
I vinter sa mannen min (som er svens og står for mesteparten av matlagingen her i hjemmet) at han ville at vi skulle dyrke pepperrot. Dessverre finnes det ikke å oppbringe noe sted, ihvertfall har jeg ikke funnet noen butikker eller gartnerier som förer dem. Nydelige planter ser det ut til å väre:-)
SvarSlettTusen takk for tilbudet om Valmuefrö forresten - det tar jeg gjerne mot når tiden er inne!
Ha en fin helg!
En af mine livretter er den gode gamle danske sprængt oksebryst med peberrodssauce eller en skive kold sprænt peberrod på rugbrød pyntet med reven peberrod. Uhm! Men jeg bruger den også meget i rå reven tilstand sammen med persilledrys på grønsager fx. Og endelig er det jo et gammelt husmoderråd at tilsætte nogle skiver rå peberrod, når man hælder syltede rødbeder på glas. Den skulle være med til at holde rødbederne frisk.
SvarSlettVelbekomme
Jytte
www.danishknitdesign.com
Til Nora: Min erfaring er at det ikke skal store biten av en pepperrot til for at den skal slå rot og vokse. Dere kan da få en rot av meg. Men den er kanskje ikke så lett å sende i posten. Har du kontakter i Sarpsborg hvor vi kan levere, og hvor rota kan stå i en potte eller jordslått til du kan hente den? Säj bara till! Hälsa kocken.
SvarSlettTil Jytte: Takk for fine tips. Dem skal jeg forsøke. Men hva er "sprænt peberrod"?