fredag 5. juli 2013

Blir det svartsurbær?

Foto: Kow d.e. 03072013 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Svartsurbær-busken blomstret rikt og er full av fruktemner, men blir det bær? Eller tar fuglene alt sammen i år også?

Svartsurbær (aronia) er ypperlige bær smekkfulle av antioksidanter.
Rå bær er ikke gode.
Men kokte er de både velsmakende og sunne.

De par siste sesongene er det ikke blitt bær til overs til oss.
Fuglene har tatt alle sammen.
Faktisk før de er blitt helt modne.

I år skal vi prøve å henge et beskyttende "bærnett" over busken.
Men det er ikke lett, for svartsurbærene står trangt og litt mørkt inne mellom andre busker.
Greinene er lange og tynne og peker i alle retninger - både rett opp og inn i nabobuskene.
Men vi gjør et forsøk.
Bærene er verdt anstrengelsen - selv om den skulle vise seg bortkastet fordi fuglene trenger seg forbi alle stengsler.

Av svartsurbærene koker vi syltetøy og saft.
Eller mer korrekt: Saft og syltetøy.
Først koker vi bærene med en passende mengde vann.
Så siler vi ifra.
Uten å presse all fuktigheten ut av bærmassen.

Væsken bruker vi som styrkedrikk.
Ublandet.
En bittersøt hjertestyrker - sånn ca et eggeglass hver morgen.

Av bærmassen lager vi syltetøy.
Vi smaker til med kunstig søtstoff eller sukker - eller en blanding av begge.
Selv om safta er fjernet, er det trolig masser av vitaminer og antioksidanter igjen i den mørke massen.
Som i tillegg til å være sunn, også er god.
En velsmakende vitaminbombe fra egen hage på brødskiva om morgenen.
Mer kan man vanskelig forlange.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar