lørdag 4. januar 2014

Juletreet høstet for denne gang

Foto: Kow d.e. 03012014 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Først tas all pynten av, deretter lysene og så blir greiner og kvister klippet av og puttet i en sekk. En taburett og en plastsekk - og juletrehøstingen kan begynne.


Greiner og kvister brennes, mens nålene blir brukt til å danne sur jord der rododendronbuskene står. 

Jeg kan ikke huske at vi noen gang har høstet juletreet så tidlig.
Det drysset egentlig allerede da vi satte det opp.
Jeg lurer på når det ble hogd.
Det var nok ikke nyhogd da vi kjøpte det.

"Trettendedag-Knut kaster jula ut," sier tradisjonen.
Noen mener til og med at man skal vente til "tjuendedagen".
Vi burde derfor ha ventet til den 13. eller i alle fall til den 6. januar, men i år høstet vi det den 3.
Da drysset treet slik at pynten falt av.

Høstingen hos oss foregår uten festligheter eller seremonier.
Vi plukker av pynten, tar av den elektriske juletrebelysningen og klipper greiner og kvister i smått og putter dem i en sekk.
Greinene og kvistene - og senere stammen - fyrer vi med.
Barnålene tømmer vi på bakken ute rundt rododendronrøttene.
Nålene gir sur jord som rododendronbuskene setter pris på.

Når "treverket" er brent, strør vi aska i hagen.
Det gjør vi forresten med all den treaska vi "produserer" i løpet av vinteren.
Spesielt gir vi mosedekte områder på plenen og andre steder en grundig "overaskelse".
Aska er basisk og gjør jorda mindre sur samtidig som den tilfører nyttestoffer som plenen - og de andre stedene som "overaskes" - har nytte av.

Først har treet gitt oss hygge innendørs, så gjør det nytte for seg utendørs.
Ingen ting går til spille.
Og ingen visne juletrær blåser rundt som "tumbleweed" i hagen eller i nabolaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar