fredag 26. juni 2015

Sjelden sopp i vår hage


Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon


31.05.2015: En stor, flat sopp har vokst fram i kjøkkenhagen like inntil gressløken. Jorda er leireholdig, men tilført hjemmelaget kompost.


 

07.06.2015: Soppen er 21-22 cm i tverrmål. Den er blitt mørkere, og kanten har brettet seg mer ut.


07.06.2015: Bildet viser mer av jordsmonnet og miljøet soppen vokser i.


21.06.2015: Soppen er i ferd med å gå i oppløsning. Den råtner fra ytterkanten og innover.


I slutten av mai vokste det opp er stor, prektig sopp i kjøkkenhagen.
Jeg spurte soppekspertene på "Spør en biolog" hva det kunne være.
De var ikke sikre.
Noen mente at det var skivemorkel (disciotis venosa), mens andre helte mer til rødbrun flatmorkel (gyromitra perlata).

Før jeg spurte, hadde jeg konsultert min egen sopplitteratur.
Bl. a. "Den store soppboken" (Teknologisk forlag, 2000).
Skivemorkelen der har tydelig mønster i hatten og ser annerledes ut.
Jeg lurte da på om forskjellen i utseende kunne skyldes at soppen endrer utseende med alder.

For sikkerhets skyld sendte jeg også bilde og spørsmål til andre soppkyndige som jeg fant på internett, og til min egen bror som også kan mye om sopp.
De fleste - inklusive familiens egen ekspert - kom raskt til at soppen i vår hage måtte være skivemorkel.

Skivemorkel har imidlertid et kjennetegn som vår sopp ikke har.
Vår sopp lukter ikke tydelig klor.
Jeg har ikke tatt biter av soppen før nå.
Men jeg har strøket hendene over oversiden og undersiden flere ganger uten at jeg har kjent lukt av klor.
Nå er soppen seig og klissen.
Jeg har brutt av en del og luktet, men heller ikke nå kan jeg kjenne det minste snev av klor.
Når det gjelder dette kjennetegnet, oppfyller altså vår sopp ikke kravene til en skivesopp.
Hvis det da ikke er min luktesans som svikter.

Likevel: Ekspertenes uttalelser er så enstemmige at jeg har funnet å måtte akseptere at det er en skivesopp - altså en disciotis venosa - som i sommer har vokst i vår hage.
 
"Ja dette var gøy," skriver en soppsakkyndig i Follo som jeg har korrespondert med.
Hun mener, som de fleste andre at soppen i vår hage er en skivemorkel. 
Den står på rødlista som NT (nær truet), opplyser hun.
 
Den soppsakkyndige opplyser at skivemorkel gjerne vokser på jord, for eksempel under busker og kratt. Kjennetegnet er sterk klorlukt. Den er spiselig, men min hjemmelskvinne har ikke prøvd.
Min kontaktperson anbefaler at jeg skaffer meg GPS-koordinatene og legger inn funnet på Artsobservasjoner siden soppen er rødlistet.
 
Jeg har prøvd å registrere på Artsobservasjoner, men det lå på et for høyt nivå for meg.
Soppen i vår hage er derfor - beklagelig nok - ikke registrert.

Nå er soppen - som nevnt - råtten.
I og med at vi verken har fjernet overjordiske eller underjordiske deler, håper vi at nødvendig mycelium fins i jorda slik at den relativt sjeldne soppen kanskje kan komme tilbake neste år.
Den som lever får se.


2 kommentarer:

  1. Hei! Dette var spennende. Jeg har vært borti sjeldne sopper, og har et godt råd. Ta deler av soppen og legg til tørking på et luftig sted uten direkte sol.
    Når den er helt tørr, så kan dere oppbevare den i papir/noe luftig iallefall, og sende inn til prøver senere. De kan da ta ut prøver av soppen som trengs for å finne ut hva det er.
    Lykke til:-)

    SvarSlett
  2. Godt forslag, Kathrine. Dessverre er jeg for seint ute. Mens jeg var på sykehuset, gikk soppen i oppløsning. Nå er den blitt til "grøt". Jeg får håpe på at den kommer igjen neste år.

    SvarSlett