lørdag 26. september 2015

Svartsurbær - sunnhet på glass og flaske

Foto: Kow d. e. 26092015©
Klikk på bildene for å se større versjon.


En porsjon svartsurbær under koking. Her er det både saft og syltetøy.



Foreløpig har vi laget denne safta og dette syltetøyet. Men ennå henger det en god del bær igjen på treet.



Fruktgrøt - eller rettere sagt bærgrøt - av svartsurbær har vi aldri laget før. Det er ikke noe å utsette på smaken. Sunt må det vel også være?



Et eggeglass med konsentrert svartsurbærsaft på styrten hver morgen, skal være sunt. 

Hvis alt det positive vi har lest om svartsurbær, holder stikk, har vi en sunnhetsbombe i hagen.
Nå har vi plukket omtrent halvparten av det vår Aronia "Moskva"-busk har å by på.
Av de fargesterke bærene har vi laget både saft, syltetøy og grøt.

Vi koker bærene med passe mengde vann.
Mengden tilpasses den styrken man ønsker på safta.
Når bæra er ferdigkokt, heller vi safta på flasker med en øse.

Bærmassen som blir igjen etter at det flytende er helt av, kastes IKKE!
Den kokes opp med litt sukker eller annet søtstoff.
Er den blitt for tørr, tilsettes ørlite grann væske.
Denne massen bruker vi som syltetøy.
Som et av bildene ovenfor viser, har vi også brukt en del av den til svartsurbærgrøt.
Den ble absolutt spiselig.

De bærene vi brukte denne gangen har ikke vært utsatt for frost.
Verken utendørs eller i fryseren.
Etter frost blir bærene naturlig søtere.
Men vår fryser er full.

Resten av bærene - som fortsatt henger på treet - blir nok derfor også brukt uten å ha vært frosset først.
Nattefrosten venter vi ikke på.
Men skulle den komme, før vi får plukket, skader det altså ikke.
Tvert i mot.
Bærene blir bare søtere.
Men nødvendig er denne frysekuren ikke.
Bærene er utmerket som de er.
En svak bitter smak på saft og syltetøy gjør bare smaken mer pikant.


Se også:
http://hagekroken.blogspot.no/2015/09/svartsurbr-en-sunnhetsbombe.html
http://hagekroken.blogspot.no/2013/09/svartsurbr-fra-buske-til-flasker-og.html
http://hagekroken.blogspot.no/2013/07/blir-det-svartsurbr.html



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar