tirsdag 4. juni 2019

Blomsterrik rhododendron



Slik så rhododendronbuskene ut på lørdag, dvs. 1. juni.




Og slik ser de ut to dager senere. Og ennå er det mange knopper som ikke har sprunget ut.


I fjor utsatte jeg de to rhododendron-plantene for ganske hard beskjæring. De hadde bredd seg utover og beslagla en uforholdsmessig stor del av sitteplassen. Jeg skar dem derfor skånselsløst tilbake.

Ville de ta skade av beskjæringen?

I år har de gitt sitt utvetydige svar. De bærer over 60 store fine blomster.

Rhodondendronbuskene står i en relativt grunn grop mellom den skiferbelagte sitteplassen og fjellet.

Rhododendron er en surjordsplante. Våre rhododendronplanter har aldri fått jord laget spesielt for surjordsplanter.Derimot har de i årenes løp fått barnåler og løv og jordklumper etter avblomstret eller nedfrosset lyng. Et par mindre furuer slipper sine barnåler ned på den steinbelagte gårdsplassen vår. Nålene blir feid opp og lagt i rhododendronbedet. Og så lenge vi hadde "levende" gran som juletre, ble barnålene samlet opp og spredd rundt røttene på rhododendronbuskene. Om høsten får de løv rundt "føttene".

Slik har vi - i all beskjedenhet - skapt et surjordsbed som de to rhododendronbuskene åpenbart får nødvendig næring fra og trives i. De vokser kraftig og blomstrer rikt.

Men ikke lenge. Våre to rhododendronbusker er av arten Catawbiense eller Vanlig alperose som har en relativt kort blomstringstid. Man må derfor passe på og nyte blomstringen mens den pågår.

Denne våren har vært våt. Juni ser ut til å følge i samme sporet.  Det er derfor ikke så hyggelig å oppholde seg utendørs. Til gjengjeld vil rhododendronbuskene trolig holde seg friskere og blomstre lengre.

Ikke noe er så galt at det ikke er godt for noe.





1 kommentar:

  1. Fin Rhododendro du har.
    Godt å høre at den likte å bli beskåret. Jeg har tenkt å ta mine nå rett etter blomstring, noen krabber innover sitteplass, mens andre har en del gamle grener med få blomster.
    Hilsen fra Turid

    SvarSlett