tirsdag 27. april 2021

Pepperrot - Norges Wasabi

Fjorårets blader er utrolig lette å fjerne fra pepperrøttene i grønnsakbedet. Ikke har de torner og ikke gjør de motstand. Man samler dem ganske enkelt i handa og fjerner dem.

Etter rydding ser det slik ut. Under jorda har pepperrot kraftige, hvite, dyptgående pælerøtter med masse tynnere siderøtter eller teger. Rota har en kraftig, litt pepperaktig smak og gir sammen med f.eks. rømme, fløte eller pisket krem et velsmakende tilbehør til fisk og kjøttretter.
 
 
Pepperrot (Armoracia rusticana) er en plante i korsblomstfamilien som er merkelig lite brukt i det gjennomsnittlige norske hverdagskjøkkenet. Planta kan kjøpes i velassorterte matvarebutikker og grønnsakforretninger, men den er lett å dyrke og krever lite arbeid. Og har man den i kjøkkenhagen, har man den tilgjengelig til enhver tid.

Utmerket krydder
På engelsk heter pepperrot horseradish. Planta er i slekt med kål, sennep - og wasabi, den grønne massen som er blitt så populær etter at folk begynte å spise sushi og sashimi.

Pepperrot er et meget anvendelig krydder. Biter av rota kan oppbevares i fryseboksen. Når man skal bruke av den ferske eller frosne rota, river man den på rivjernet. Fersk rot gir gjerne mer og skarpere smak enn frossen. Hvor sterkt man vil ha det man lager, er en smaksak. Det kan lønne seg å smake seg fram.

Bredt anvendelsesområde
Hvis man googler ord som pepperrot, horseradish eller wasabi finner man en masse forslag til anvendelse og tilberedning. Personlig er vi spesielt glad i perrot blandet i lettrømme. Det er en lettlaget smaksforsterker som passer ekstra godt til stekt og kokt makrell, men også til annen fisk. Men blandingen kan også brukes til kjøttretter - og på frokostbordet. Tomat med "en dash" pepperrotrømme er et godt pålegg etter vår smak. Og de fleste sorter kjøttpålegg blir gjerne enda bedre med litt pepperrotrømme til.

I Sverige har vi kjøpt "pepparrot" på tube. Det er så avgjort ikke den mest praktiske emballasjen man kan bruke. Fersk pepperrot i løs vekt er langt å foretrekke. Og husk: Den resten som ikke brukes i første omgang, fryses ned og anvendes senere. I fryseren bevarer den smaken, og den er like god når man tar den opp av fryseren igjen.

Det er som man skjønner, rota på pepperrotplanten som til valig brukes i matlagingen. Men også bladene og blomstene kan brukes. Blomstene kan man bruke i salater eller som pynt i matretter, og blader på forskjellige vekststadier kan spises eller brukes til å servere mat på. Ideer og oppskrifter fins på nettet.
 
For lite brukt 
Svenskene er åpenbart flinkere til å bruke pepperrot i matlagingen enn vi nordmenn er. Det er det ingen rimelig grunn til. Pepperrot bør dyrkes i enhver kjøkkenhage, og brukes hyppig i ethvert kjøkken. Og et par ekstra argumenter: Pepperrot styrker immunforsvaret. Dessuten inneholder den mye folat som virker oppkvikkende. Rene "pep-pillen", altså.

Skal du dyrke pepperrot så husk å plante den slik at den ikke kan spre seg uhemmet. Mister du kontrollen, har du fått deg et iherdig "ugress".

Men passer du på, og holder den i sjakk innenfor rimelighetens grenser, er det ingen problemer - bare gleder. Og en rekke spennende smaksopplevelser. 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar