Foto: Kow d. e. 2021©
Buska med hvite rips står litt "kjelkete" til, men det er det ikke mulig å gjøre noe med.
Fuglene kan være "gavmilde".
For noen år siden vokste det fram en ripsbuske ved trappa ned til den nederste plenen. Til vår overraskelse var ripsene hvite.
Vi hadde ingen hvite rips fra før, så "familiens gartner" fant ut at den nye ripsbuska måtte være en gave fra fuglene som sikkert har spist hvite rips i en annen hage og levert fra seg ferdig gjødslede frø hos oss.
Ripsbuska er m.a.o. frøsådd og ikke podet eller foredlet på noen måte.
Står ugreit til, men ...
Dessverre har fuglene valgt et lite egnet sted til den nye bærbuska. Den står slik at greinene strekker seg utover og hindrer passeringen i trappa ned til den nederste plenen. Det gjør det litt kronglete å gå i trappa - spesielt med gressklipper og andre hagereskaper.
Men vi tør ikke en gang tenke på å flytte nykomlingen. De hvite ripsene tar vi ingen sjanse med. Så buska får stå der den står.
Vår nye ripsbuske blomstrer rikt og bærer rikelig med bær. Gode søte, hvite bær som familien setter pris på.
Bærnett nødvendig
Men det er flere som liker bærene. I fjor sommer brukte vi bærnettene til å berge rosene i sørveggen fra rådyrene. Da fikk de hvite ripsene stå ubeskyttet.
Det straffet seg. Fuglene ribbet buska for bær. Noe som i og for seg styrker teorien om at det er fuglene som har levert ripsbuska med de hvite bærene hos oss.
I år har ripsbuska masse blomster som allerede er i ferd med å utvikle seg til kart.
Skal husets beboere få noen glede av ripsene, må vi nok bruke et av de grønne bærnettene til det som de egentlig er innkjøpt til; nemlig å beskytte bærene mot grådige fugler - som gjerne vil høste av det de har sådd.
"Familiens gartner" holder øye med de hvite ripsene. Han tar en inspeksjons-kikk hver dag. Hittil ser alt lovende ut. Og nå håper han at sommeren holder, hva våren lover.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar