søndag 18. juli 2021

Lavendel - humlenes favoritt


Fotos: Kow d.e. 2021 ©

Halvbuska lavendel klippes tilbake, vokser til og blomstrer rikt - år etter år.


Når lavendelen blomstrer har humlene fullt opp å gjøre.

 
Vi har gitt lavendelen (lavendula) en slags hedersplass i hagen - eller egentlig på gårdsplassen. Den står i et relativt kort sørvendt bed som går ut fra veggen i kant med innkjørselen til garasjen.

Der står den ikke alene, men har selskap av koreaskogskjegg, campanula og vårvortemelk. Det er imidlertid lavendelen som dominerer.

Jobber hele døgnet
Og som trekker til seg insekter. Mange slags insekter, men hovedsaklig humler, bier og veps. Humlene er i absolutt flertall. Den som er bekymret for humlenes levekår og overlevelsesevne, bør plante lavendel.

Når lavendelen blomstrer, jobber humlene og biene nesten hele døgnet. Her finner de åpenbart det de trenger.

Lett å lage planter
Det fins flere arter og kultivarer av lavendel. Vi tror at vi har lavendula angustifolia. Men sikre er vi ikke. 
 
Lavendel er meget lett å formere med stiklinger. Vi begynte med en plante vi kjøpte - men har mistet opplysningene om. Siden har vi tatt stiklinger og laget mange nye planter. Noen har vi plantet sammen med "morplanta" i lavendelbedet, andre har vi plantet i staudebedene - og atter andre har vi gitt bort.
 
I en nettartikkel skriver bladet "VI I VILLA" at lavendel med riktig stell kan bli opp til 10 år gammel. Vår opprinnelige plante lever ennå og er minst 20 år gammel. Flere av de lavendelplantene som vi har laget selv, har også passert 10-årsalderen. Lavendel er med andre ord en plante mennesker og insekter kan ha glede av lenge.
 
Både utvortes og innvortes
Lavendel er en vakker prydplante som gjør mye av seg i blomsterbedet. Men den brukes også til litt av hvert - både i parfyme- og mat-produksjonen.
 
Den setter duft på parfyme, på såpe og på luftrensende midler. Selv vasker vi hendene i såpe med lavendelduft. Navnet "lavendel" skal komme av det latinske ordet for å vaske, nemlig lavare. Det forteller jo noe om hva den opprinnelig har vært brukt til.

Men den kan også brukes til å sette smak på mat. Middagsretter, bakverk og godteri kan ha smak av lavendel, og lavendelavtrekk kan drikkes som te. Lavendel er m.a.o. en plante som forsvarer en plass i kjøkkenhagen.
 
Og i urtehagen. Men de medisinske virkningene som lanvendelen tilskrives, tør vi ikke gå god for. Men den har en lang tradisjon som "medisinplante". Så hvem vet.

2 kommentarer:

  1. I sommer har vi fått brunsnegler i hagen. Iherig jakt og klipping har redudsert bestanden betraktelig, nabo har også vært ute på jakt hver kveld. Nå kan vi ha kvelder helt uten fangst. Feller og Ferramol har vi og brukt. Har til min store forundring sett av våre praktfulle, store Hostaer har fått være i fred,- helt til nå! Nå har de fått huller i bladene, Men jeg finner ikke en enste snegl, hverken store brune eller små grå. Har lagt ut ferramol og spekulerer på om det kan være smart å fylle på med ny bark innimellom plantene. Hva tror du?

    SvarSlett
  2. I sommer har vi fått brunsnegler i hagen. Iherig jakt og klipping har redudsert bestanden betraktelig, nabo har også vært ute på jakt hver kveld. Nå kan vi ha kvelder helt uten fangst. Feller og Ferramol har vi og brukt. Har til min store forundring sett av våre praktfulle, store Hostaer har fått være i fred,- helt til nå! Nå har de fått huller i bladene, Men jeg finner ikke en enste snegl, hverken store brune eller små grå. Har lagt ut ferramol og spekulerer på om det kan være smart å fylle på med ny bark innimellom plantene. Hva tror du? Skulle jo plantet mer av Lavendel, men dette er hagens skyggebed. (Mulig komentaren havnet feil)

    SvarSlett