mandag 11. oktober 2021

Blomkarse - hagens "kanarifugl"


   Foto: Kay Olav Winther d.e.  2021 ©
     Klikk på bildene og se større versjon!

Det er 11. oktober og blomkarsen setter stadig nye blomster og danner nye frø.

 

 
Blomkarse er en dekorativ plante med vakre blomster og fint bladverk.

 

Før i tiden tok gruvearbeiderne med seg kanarifugler på jobb. Det var en sikkerhetsforanstaltning. Når nivået på farlige gasser i gruva ble høyt, falt fuglen om i buret. Da gjaldt det for gruvearbeiderne å komme seg ut og i sikkerhet.
 
På samme måte varsler blomkarsen når temperaturen synker i hagen. Den er vannholdig. Blir det kaldt, fryser den. Når det skjer, gjelder det å få frostømfintlige planter i hus.

Foreløpig står blomkarseplantene i fullt flor. Vi nærmer oss imidlertid midten av oktober, og vekstsesongen er over for i år. Også her ved Oslofjorden.

"Familiens gartner" har vært "føre var" og tømt de fleste urnene. Spanske margeritter - med ett hederlig unntak - og tomatplanter er klipt ned og lagt i komposten, og pelargonier er omplantet til mindre potter som ikke tar så stor plass og som det derfor er lettere å få plass til innendørs.

Har har imidlertid gjort tre unntak. Han har f.eks. ikke tømt de urnene der de store, prektige blomkarseplantene står sammen med hver sin pelargonium.

Han har rett og slett ikke hatt hjerte til ødelegge planter som ennå blomstrer og produserer frø selv om nattetemperaturen har vært nede på 3-tallet, og som har blomster, blader - og frø - som pynter opp på verandaen og på gårdsplassen og som smaker godt på ost og i grønn salat.
 
Blomkarseplantene får derfor stå til frosten tar dem. Det vil si til de blir svarte og klissete. 
 
Da havner også de i komposten. For å inngå i naturens kretsløp.
 
Men foreløpig har ikke nattetemperaturen vært så lav at de har lidd noen skade. De har derfor fått stå.
 
Og det har altså også pelargoniene de deler urner med. Men dem er det neppe noen fare med. Blomkarsen bukker nok under før pelargoniene lider noen skade.

Og mens han venter, har "familiens gartner" mye annet som skal gjøres. Alle urner og potter som han satte ut i våres, skal nå i hus.

Egentlig liker han denne delen av hagearbeidet. Hadde han bare ikke hatt en så vond og plagsom isjas. Men som hans mor alltid sa: "Ondt, skal ondt fordrive."

Så derfor holder han på.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar