Kay Olav Winther d.e. 2023 ©
Klikk på bildet for å se større versjon
Friske, grønne blader med herlig duft og smak av hvitløk.
De fleste som dyrker hvitløk, tar opp og bruker selve løkene.
Vi bruker bladene og lar løkene stå.
Løkene ble plantet sommeren 2019. De har altså stått på samme plass , overlevd og produsert grønne friske blader med umiskjennelig hvitløkssmak.
Årets avling er like rik og velsmakende som de foregående.
Det er mye snakk om ramsløk.
Den som har en hvitløksplante eller flere med friske hvitløksduftende blader, trenger ikke ramsløk.
Ramsløk kan for et uøvd øye lett bli forvekslet med liljekonvall. En forveksling som man ikke skal ta lett på, for liljekonvall er giftig.
I vår hage vokser det liljekonvall både i skogbunnen, i bergskråningene , i blomsterbedene - og i kjøkkehagens umiddelbare nærhet. Vi har derfor valgt bort ramsløk for å unngå enhver forveksling.
Men savnet er ikke stort. Hvitløksbladene gjør samme nytten!
Og er man litt smart og forutseende, klipper man inn noe av bladverket til hvitløken og fryser ned mens det ennå er frisk og grønt.
Selvsagt kan man også ta opp løkene når høsten kommer, og tørke dem.
Eller man kan ta opp noen og la andre stå.
Eller man kan plante nye, og få mangfold igjen.
Neste vår vil da få selvdyrkede, kortreiste, velsmakende, friske blader med mild smak av hvitløk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar