Store blader. Jeg har ikke gjødslet, men "anriket" jorda med en tynt lag innkjøpt plantejord. Ble jorda likevel for næringsrik?
Rabrabra skal ikke spises etter St. Hans heter det.
Det skyldes en forestilling om at stilkene samler på seg oksalsyre og derfor bli mindre sunne desto lengre de står.
Jeg ser ikke bort fra at den nedarvede kunnskapen om dette, er riktig, og forholder meg stort sett der etter.
Men ber barnebarna på sine knær om en nyvokst stilk til å stikke i sukker, er det vanskelig å si nei.
4 flasker
Vi har tre røtter. De produserer ikke all verden.
I år ble det i overkant av fire kilo stilker uten blad og rotdel. De høstet vi og brakte til Askim frukt- og bærpresseri 12. juni.
Altså i god tid før midtsommer.
Fire kilo rabarbra gir fire flasker saft til spesielt gunstig "leiepresse-pris".
Kombinasjonstur
Forberedelsene og reisen ville selvfølgelig ikke betalt seg om vi ikke hadde kombinert leveringen med andre gjøremål.
Det egentlige målet for turen, var å plante på to graver ved Herland kirkegård i Eidsberg.
Og da vi hadde gjort oss ferdige der, og var blitt både våte og kalde i regnet, tok vi like godt en tur til Töcksfors for hyggens og nysgjerrighetens skyld.
Det blir ikke samme "schwung"over tur dit som et handleraid til Svinesund, Nordby - og kanskje Strömstad, men vi reiste avgjort ikke tomhendt hjem.
Og et hyggelig avbrekk i hverdagen var det.
Henter seinere
Saft fra Askim fikk vi imidlertid ikke med oss.
Vi forstod det slik at leveringen hadde vært for liten. Forhåpentlig tok den seg opp etter som sluttdatoen for innlevering av rabarbra nærmet seg.
Å hente våre tilmålte fire flasker venter vi med. Til vi skal levere bær til leiepressing.
Holder ripsbuskene hva de lover, skal det nok bli en del liter rips. Og kanskje kirsebær også.
Solbærene koker imidlertid "gartneren" som er diabetiker, syltetøy av selv. Uten sukker.
Det er både sunt og godt.
Og morsomt.
Se også tidligere innlegg: http://hagekroken.blogspot.com/2009/05/rabarbra.html
Ja, riktig om Rabarbraen. Men om en river av stilkene, så kan de som vokser ut igjen, nytes fortsatt.
SvarSlettDet er denne syren som tærer på nyrene som ikke er bra jo gamlere Rabarbraen blir.
Flott at de vokser ut igjen og kan nytes etter St.Hans også:)
Og alle husker vel "gotteriet" for noen tiår siden: Rabarbrastilk med sukker:)
Artig med Pinnsvinet under her. Jeg har ikke sett noe mere til vårt besøk her tidligere i hagen, men rekner med den holder til ned mot Nordlandsbanen der folk hiver hageavfall.
Rabarbrasaft er godt:)Og all bær er nydelig!
Enig, Kathrine. De aller fleste bær er nydelige - og sunne. Noen er rene sunnhetsbombene. Jo mørkere farge, desto sunnere, sies det. Jeg har derfor en kullsviertro på solbær, bjørnebær og blåbær.
SvarSlettFint at du bekrefter at nyvokst rabarbra kan nytes, selv om midtsommer er passert. Ha det godt.
Rabarbrasaft har jeg faktisk aldri smakt. Så flott at en bare kan levere frukt og bær, og få saft tilbake! Er det virkelig sånn? Jeg husker en ettermiddag for noen år siden, da vi satt hos noen venner og fikk servert varm rabarbrasuppe og halvsmeltet softis! Det var utrolig godt =)
SvarSlettØnsker deg en fin helg!
Joda, Krepsemor. Askim frukt- og bærpresseri tar i mot rabarbra for leiepressing, men mottaket av rabarbra er slutt for i år. Se nettstedet http://www.afb.no/
SvarSlettProblemet er at når man bare har tre røtter og leverer rabrabraen til pressing, får man verken laget deilig suppe, slik du beskriver, eller syltetøy som man kan ha i fryseren og glede seg over i lange, mørke vintermåneder. Men man får jo sjelden i både pose og sekk.