Klikk på bildene for
å se større versjon
Fjellknausen utenfor inngangen er dekket av en frodig, riktblomstrende klatrehortensia. I bedet foran fjellet mot inngangen og mot gårdsplassen står hagehortensia på rekke og rad.
Selv når den er så å si avblomstret, er blomsterskjermen dekorativ.
Da den ble plantet for mer enn 20 år siden var den et par beskjedne greiner med røtter som ble plassert ved fjellveggen i hjørnet innerst i bedet. I tiden som har gått, har hortensiastiklingene utviklet seg til en mange kvadratmeter stor heldekkende matte som kler fjellknausen med brune greiner, grønne blader og gulhvite blomster.
Vårt hus stod ferdig i 1983.
Da vi etter hvert skulle lage hage og beplante tomta, samlet vi inn planter fra mange hold.
Vi kjøpte relativt lite.
Mest fikk vi fra familie og venner.
Skulle kle fjellet
Klatrehortensiaen (Hydrangea anomala) fikk vi av en av våre svigersønner.
Klatrehortensia har greiner som danner "røtter" som den holder seg fast med og henter næring ved hjelp av etter hvert som den "kryper" fram.
Den er derfor lett å formere.
Vi tok med takknemlighet mot hortensiaen som vår svigersønn hadde hentet i sitt barndomshjem, og plantet den i en liten stripe jord vi hadde anlagt i en sprekk mellom sitteplassen ved hovedinngangen og fjellskrenten midt i mot.
Meningen var at den skulle kle det grovt og brutalt "istykkerskutte" fjellet som bar tydelige merker etter hardhendt behandling.
Litt her og litt der
Og kle fjellet har hortensiaen gjort.
Til de grader.
Etter hvert har den voksevillige planta på et av hagens mest karrige steder klatret opp i lyset og bredt seg utover fjellflaten.
Det heter seg at klatrehortensia trives best i halvskygge, og det har den hatt foran fjellveggen, men nå befinner en stor del av planta seg oppe i det direkte sollyset.
Og der trives den åpenbart godt.
Den vokser og blomstrer.
Der det har vært mulig å finne en neve jord, har den utviklet røtter slik at den har kunnet supplere hovedrøttene ved foten av fjellet, og har kunnet hente næring litt her og litt der etter hvert som den har arbeidet seg framover og dekket stadig større deler av fjellskrenten.
Om sommeren dekker den knausen med friskt grønne blad og store skjermer med gulhvite blomster.
Om høsten er bladene dekorativt gule før de felles.
Og når bladene faller, danner de brune greinene og de tørre blomsterstandene et dekorativt nettverk.
Klatrehortensia utgjør et vakkert - og imponerende - skue.
Hele året.
Kalkfattig jord
Våre hortensia deler jord med to rododendronbusker - som også er store og frodige og blomstrer rikt.
Den sparsommelige jorda de deler på, er meget sur.
Og den blir stadig surere etter hvert som den blir "matet" med barnåler til alle årets tider.
Nåler fra juletreet, nåler fra våre egne bartrær og nåler fra naboens furuer som faller i våre kjøkkenhagebed, havner til slutt hos rododendronplantene - og klatrehortensiaen.
Er det for mye kalk i jorda, blir hortensiabladene lett gulaktige sier hagelitteraturen.
Det forklarer hvorfor bladverket på vår hortensia er så friskt grønt, for i gropa der de står, kommer det aldri kalk.
Jeg har en klatrehortensia , det vil si 2 stykker ved siden av hverandre. Desse har etter en del år blitt ca 10 meter lange og 3 meter høye. De bekler en likestor murvegg.Røttene står i en grøft som er ca 40 cm bred og dyp. I bunnen er det bare fjell !. Lurer på om den i tilegg tar næring fra lufta.Hvert år plukker jeg av gamle blomster !Bruker en del dårlig kompostjord og litt sr jord
SvarSlettDette er en fantastisk plante å få til å gro hvor som helst under vanskelige forhold. Klipper sden noe ned hver høst, men vet ikke hva er riktig tidspunkt å klippe ?
Klatrehortensia (Hydrangea anomala petiolaris) blomstrer på fjorårets kvist. Om man vil ha blomstring året etter, er det nok best å beskjære kort etter blomstring - eks. august-september - og la flest mulig av de "ferske" skuddene være. Det er på dem det skal komme blomster neste år.
SvarSlettVåre planter er så fulle av blomster at jeg ikke alltid har tatt hensyn til neste års blomstring. Jeg har derfor "frisert" plantene både om våren, om sommeren og på høsten. Det har de åpenbart ikke tatt skade av.
Luftrøttene skal vel primært gjøre det mulig for planta å klatre. Om de bidrar til at planta opptar mer "næring" fra lufta enn andre planter, vet jeg ikke. Verken nettsteder eller hagelitteraturen jeg har, sier noe om dette.
Dette høres d ut som du har greie på?? Hvordan går jeg frem NÅ i disse dager gor å få stikling?? Har tillatelse til å "stjele" hos vennine i nærheten - men hun vet ikke hvordan?? Hennes Hortensia krabber ned fra fjellet & bortover bakken. Takker for tips!!! Send gjerne på sms(48129627) da jeg kanskje ikke finner igjen denne siden på min lille "smarttlf." På forhånd takk
SlettJeg plantet en meterhøg klatrehortensia som skulle kle en bergvegg. Etter kort tid la jeg merke til at nye skudd og blad ble oppspist av ett eller annet. Finner ikke noe om skadedyr som går på hortensia. Har du tips
SvarSlettMin klatrehortensia blir oppspist av ett eller annet. Jeg ser ingen skadedyr på planten men nye knopper og blader forsvinner gradvis.Har du peiling på hva det kan være?
SvarSlettDessverre, Anne-Lise. Heldigvis har jeg ikke opplevd dette problemet. Jeg har derfor ikke hatt anledning til å studere årsak og virkning. Kan det være sniler? Jeg har en praktfull svarthyll som de blåsvarte lusene spiser ren for blomster og bær. Det samme gjelder en snøballbusk. Kan det være lus din hortensia er plaget med? Prøv å spraye. Når veksten kommer skikkelig i gang, klarer hortensiaen seg trolig uten kjemisk hjelp. Lykke til.
SvarSlettHei, Margrete M Jeg har ikke mobiltelefon, så jeg må svare her. Håper at du finner svaret. Klatrehortensia lager utløpere med klatrerøtter. Der de finner litt jordsmonn slår de rot. Finner du en avlegger som har slått rot, kan du flytte den nesten når som helst i vekstsesongen, men pass på at den ikke tørker ut.Ikke plant så seint at avleggeren ikke får slått rot hos deg og begynt å vokse før frosten kommer. Lykke til.
SvarSlett