fredag 8. juli 2016

Ripsen rødmer


Foto: Kow d.e. 07.07.2016 ©
Klikk på bildet for å se større versjon


Noen dager med mye sol og ikke altfor mye regn nå, så kan vi begynne å plukke moden rips. 

Vi har to ripsbusker.
De bærer overdådig.
Hvert år.

Bærbusker bør forynges ved beskjæring av gamle stammer.
De skal kuttes ved rota for å gi plass til nye.
Familiens "gartner" vet dette, men har forsømt seg.
Hvert år er vi derfor redd for at ripsbuskene skal "gå ut" eller bære vesentlig mindre enn tidligere.
Hittil har det ikke skjedd.
Buskene bærer rikelig på gamle stammer og greiner - foreløpig.
Vi får se hva vi får til av beskjæring etter at årets avling er brakt i hus.

Vi har barnebarn som liker rips.
De blir skuffet når vi har plukket buskene tomme.
I år skal vi sørge for at de minste av dem får plukket det de orker, før resten plukkes i bøtter og spann og blir til saft på Askim Bærpresseri.

Familens "gartner" liker også rips.
Både rips som går fra buskene og rett i munnen, og rørte rips med vaniljesaus.
I år skal vi sørge for rips til eget bruk, før vi plukker buskene tomme og reiser til Askim. 
Rips er godt - og sunt - men kan være en utfordring for en ømtålelig mage.
Skjønt et par omganger med rørte rips tåler den nok.
Verre er det med alt sukkeret.
Sukker skal jo en diabetiker ikke ha.
Men et par ganger i løpet av sommeren, går vel bra? 
Hvis man bare passer på å ta de foreskrevne medisinene?
Jeg tror at vi sier det.
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar