lørdag 22. september 2012

Store, svarte, søte, modne bjørnebær

Foto: Kow d.e. 21092012 ©
Klikk på bildet for å se større versjon 

Svarte, søte fullmodne bjørnebær som enten fryses hele eller kokes til det deiligste syltetøy.

Hvor mange bjørnebærbusker vi har, er ikke lett å si.
I utgangspunktet var det en - uten torner.
Etter hvert er det kommet rotskudd med torner.
Etter som de tydeligvis ikke hemmer veksten på de torneløse, podete greinene, har vi latt noen av dem stå.
Bærene fra kvister med torner og kvister uten torner er like - like av fasong, like store, har samme farge og smaker likt.

Lange "stammer"
Begrepet "kvister" kan gi et feil inntrykk.
Det dreier seg om flere meter lange stammer som kommer fra rota, og som strekker seg ut over.
Og som har bær hele vegen - mest der hvor det er sol.
Men også i skyggen - selv om bærene der er færre og mindre og modnes seinere.
Det er med største motvilje jeg kutter av toppen på "stammene" slik at de ikke skal bli for lange og uregjerlige, for på den måten sier jeg nei takk til mange bær.
Særlig "stammene" med torner er det nødvendig å holde kontroll over.
Strekker de seg ut over stier og passasjer, sitter man snart fast og river ut tråder av tøyet når man prøver å komme løs igjen.

Stor avling
Hittil denne høsten har vi plukket sånn omlag 6 liter.
I tre omganger.
Bjørnebærene har den egenheten at de modnes etter tur.
Hos oss sånn omlag to liter om gangen.
De siste kartene rekker ofte ikke å bli modne før frosten kommer.

I fryseren
Ikke alle bærene er like "pene".
De største og "peneste" fryses ned hele, mens de øvrige blir til syltetøy.
Også syltetøyet fryses.
Det er en fantastisk konserveringsmåte som gjør komplisert og tidkrevende hermetisering helt unødvendig.
Med syltetøy og bær i fryseren er vi sikret godt pålegg og tilskudd av vitaminer hele vinteren igjennom.

Sunt for barna
Det sies at det er stadig færre som har bærbusker i hagen.
Når man tenker på det tilskuddet av sunn mat og drikke som bær og frukt gir, er det helt uforståelig at unge familier velger bort bærene.
Spesielt barnefamilier burde dyrke bær og frukt og sikre barna et sunt, naturlig kosthold uten alskens tvilsomme tilsetningsstoffer.
Å plukke bær rett fra busker og trær er dessuten en av barndommens uerstattelige gleder.
Den gleden bør dagens og morgendagens barn ikke bli berøvet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar