torsdag 26. mai 2022

Hvitløken skuffer ikke

 

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Hvitløken står frisk og frodig denne våren også. Vi bruker bladene og lar selve løkene stå så får vi velsmakende blader år etter år.
 
Hvitløkskløftene som vi plantet sommeren 2019, produserer fortsatt rikt med bladverk.
 
De fleste nordmenn forbinder trolig hvitløk med de underjordiske løkene. Bladene på hvitløken blir - som når det gjelder flere andre grønnsaker - betraktet som avfall og kastet.
 
Bruker bladverket
Faktum er imidlertid at bladverket på hvitløk har sterk hvitløksmak og fungerer vel så godt som smakstilsetning som hakkete eller pressede hvitløkskløfter.
 
Problemet med hvitløkens bladverk er at det visner i løpet av forsommeren, mens hvitløkskløftene har lengre varighet. Skjønt, begge kan lagres. Hvitløksbladene kan kuttes opp og fryses slik vi gjerne gjør med gressløk. Om den ser litt slapp ut, smaker den fortsatt hvitløk.

Hardføre
Vår hvitløk står på nordsiden av huset og har ikke ideelle vekstvilkår. Den ser imidlertid ut til å trives likevel.Hittil har den klart både barfrost og vintre med snø utover våren.
 
Og: De fristende, friskt grønne hvitløksbladene har fått stå i fred for rådyrene som tilsynelatende syns at dette er for sterk kost.
 
Og godt er det. For hvitløken er en plante husets frue og "familiens gartner" setter stor pris på.
 
Overlevd tre vintre
Hvitløken har nå overlevd tre vintre i det skyggefulle bedet på nordsiden av huset.
 
På denne tiden er planta - eller plantene - blitt merkbart større. Sannsynligheten taler for at det etter hvert er blitt stadig flere hvitløker under bakken.

Hittil har vi høstet av hvitløksbladene, men ikke av selve løkene.
 
I fjor hadde vi tenkt å se etter om det nede i jorda fantes løker som vi kunne ta opp, men det ble ikke noe med oss.
 
Høste og plante om
Men kanskje i år?
 
Planta - eller plantene for det er vel flere løker der nede - er nå blitt så omfangsrik at vi sikkert uten skade kan ta opp noen av løkene når bladverket har visnet ned. 
 
Da kan vi kanskje plante noen flere av løkene slik at vi får flere frittstående planter, samtidig som vi sikrer oss noen løker for bruk i matlagingen.
 
Den som lever får se.
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar