tirsdag 2. september 2008

Pepperrot


Foto: Kow d.e. 020908 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

OVER: Pepperrot er en kraftig plante som gjerne vil rå grunnen aleine.
VENSTRE: Det er flere enn oss som liker pepperrot. Snilene tar grådig for seg.

For flere år siden fikk vi en liten bit pepperrot (Amorácia rusticana Cochlearia armoracia ). Den var børstet fri for rothår og avskåret i begge ender.
Vi hadde kanskje ikke så stor tro på at den skulle komme, men satte den i jorda i kjøkkenhagen på nordsiden av huset.
Etter som det på den tiden ikke var lov å vanne i vår kommune, fant vi det tryggest å ha grønnsaker og urter i skyggen av huset hvor bare ettermiddagsola nådde fram.
Pepperrota fikk i likhet med rabarbraen den mørkeste plassen.
Men rotbiten gjorde alle bange anelser til skamme.
Den kom og ble etter hvert til mange.
For tre-fire år siden flyttet vi noen av dem for å avgrense bedet og gi plass til grønnsaker, men det viste seg vanskelig. Selv om vi spadde meget dypt, ble det værende igjen en liten rotbit, og fra den grodde en ny plante opp. Uansett hvor mye og dypt vi spar, blir vi ikke kvitt den.
Norsk Hageleksikon slår fast at Pepperrot blir 60 cm høy. Flere av våre planter er 110 cm.
Vi river pepperrot og blander med rømme. Jo lenger den står, desto bedre smaker den. Blander man med krem, bør blandingen brukes innen kort tid - selv om pepperrot inneholder stoffer som motvirker mugg og forråtnelse.
Pepperrot passer både til middagsretter og som pålegg; f. eks. sammen med tomat.
Unge blader kan brukes i grønne salater.
Vi har frosset ned revet pepperrot og rotbiter som vi river før de har tint. Noen mener at smaken forsterkes ved kulde, men vår erfaring er at frosne røtter smaker noe svakere, men beholder tydelig pepperrotsmak.
Pepperrot har vært brukt i Europa i alle fall fra 1200-tallet. I andre deler av verden enda lenger.
I flere land har pepperrot navn som inneholder ordet hest, f.eks. engelsk: horseradish og tysk: Meerrettich som betyr mærrareddik.
Som de fleste andre urter er pepperrot omfattet av overtro. F. eks. skal en bit pepperrot i pungen holde fattigdommen unna i følge boka Krydder (Swahn 1998, Teknologisk forlag).
Vi har ikke prøvd.

2 kommentarer:

Kathrine sa...

Nordens chilli eller pepper ja. Nydelig plante på kjøkkenet, best i kremfløte i ovnsbakt ørret syns jeg.

Men...Fikk advarsel fra min søster før mange år siden. Hele hennes hage var ødelagt av pepparrot. EN bitteliten rotklump var nok til å røte seg. Her har jeg holdt stand. Så på min daglige tur ned til Trondheimsfjorden, fant jeg denne pepparroten midt i bekken som renner ut der. Og rundt overalt!

Så enten har en svær hage,og plass, ellers så får/ kjøper man til husholdningsbruk.

Nydelig smak:-))Og lang historie...

winther sa...

Hei, Kathrine. Takk for respons. Jeg tok en kikk på bloggene dine. Fine blogger med ekstra flotte bilder. Jeg likte både fotografiene og maleriene dine.