Vinterglans og hosta, som begge har dekorativt bladverk, kjemper om plass i hjørnet mellom hagetrappa og gårdsplassen.
Da vi for mange år siden plantet i et mindre bed mellom gårdsplassen og trappa ned til det nederste hagenivået, plantet vi altfor tett.
En cotoneaster har vokst seg omfangsrik, og staudene har også blitt større.
Planter som står tett, holder ugraset borte, så vi planter gjerne tettere enn anbefalt, men i dette tilfellet ble det nok i tetteste laget. Etter to-tre år stod physalis, vinterglans, hosta og fjærnellik oppe i hverandre.
Så gikk physalisplantene ut. Nelliktua har etablert seg i enden av bedet og holder seg der, mens vinterglans og hosta fortsatt kjemper om plassen i det trange bedet mellom cotoneasterbusken og tua med nellik.
Vinterglans
Pachysandra terminalis, eller vinterglans som vi sier på norsk, er villig og herdig og har et bladverk som er dekorativt hele året, men blomstene er uanselige.
Vinterglans bør i følge planteleksikonet stå i halvskygge, men trives også i skygge. Våre planter står i tilnærmet full sol og tåler det åpenbart godt.
Hosta
Hvilken sort bladlilje (hosta) vi har, er usikkert. Den har lansettformede, randete blad med hvite striper langs kanten, og passer dårlig med beskrivelsene i de hagebøkene vi har. Bladene er nemlig lysere grønne enn på noen av de plantene vi har funnet beskrevet.
Blomstene er ca 20 cm høye, lys lilla og visner fort.
Hvis noen har en teori om hvilken art det kan være, hører vi gjerne om det.
Vi har delt morplanten ved forsiktig å ta av rotskudd ytterst. Skuddene slår rot og vokser der vi setter dem - tilsynelatende uten krav til jordsmonn og lys.
Norsk Hageleksikon skriver "ingen problemer" når det gjelder skadedyr og sykdommer, men det var nok før iberiasnilene kom.
mandag 8. september 2008
Vinterglans og hosta
Klikk på bildet for å se større versjon
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
Kom innom bloggen din på en surferunde. Er rimelig sikkert at din Hosta er Fortunei Albomarginata. Den har avlange blader som er nokså tynne - de fleste hostaer får større og større blader dess eldre planten blir, samt at bladene kan få en annen tekstur/tykkelse - men med Fort. Albom. så endres bladene nokså lite fra ung til voksen plante. [url]http://www.hagegal.no/hagefora/v/Sagae/Bilder+brukt+i+innlegg/albo.JPG.html[/url] I dette bildet er grønnfarven mørkere enn virkelighet.
Fin hageblogg!
Hei, sagae. Takk for hjelpen. Jeg har kikket på bloggen din og bildene på "hagegal". Jeg er også glad i vakkert, spennende og uvanlig bladverk, så jeg kikker nok innom på sidene dine en gang i blant.
heisann.. havnet inne her hos deg... googler litt om vinterglans for å finne ut hvor jeg vil plante de. Hyggelig skrevet her og ser du har massse mere om hage og spennende linker til andre hagesider. Elsker å holde på i hagen... men denne vinteren har vært slem mot mange planter....burde holdt op på grunn av ryggen men det går visst ikke.. smiler. Ønsker deg en hyggelig sommer med masse gleder av hagen din.... hilsen ei fraa indre østfold:)
Jeg håper at du fant noe du kan bruke. Ja, vinteren har vært slem, men vinterglansen har faktisk klart seg selv om den har deler av røttene liggende oppe på bakken. Problemer med ryggen kjenner jeg til. Min erfaring er at ryggen i det lange løp har godt av bevegelse - og dermed av hagearbeid. Vondt skal vondt fordrive. Ha det godt i "Indre".
Legg inn en kommentar