Det ene sterkt beskårne lønnetreet produserer en masse løv som fungerer som dekkmasse og fører næringsstoffer tilbake til jorda.
Hvis løvet fra trær og busker blir liggende på plenen vinteren over, skader det gresset og gjør jordsmonnet surere.
Hageeieren må derfor ut med riva om høsten, rake løvet sammen og frakte det bort.
Men ikke nødvendigvis rett i komposthaugen.
Frisk løv er fint dekkmateriale og kan med fordel brukes rundt "føttene" på ømtålelige planter gjennom vinteren.
Løv som er infisert av sykdommer, vil vi ikke gjerne ha i hagen.
Ikke i komposten heller.
Slikt løv - f. eks. løv og planterester av sykdomsinfisert sibirkornell - bør rakes sammen, fjernes fra eiendommen og deponeres på et sted hvor det kan bli destruert.
F. eks. på et sted hvor det komposteres med så høye temperaturer at soppsporer, andre "smittestoffer" og uønskede frø ikke overleverer og kan utbre sykdommer og plagsomme planter til andre hager.
Jeg er derfor nøye med hva jeg resirkulerer, og hva jeg kvitter meg med.
Like viktig som raking, er sortering. Dvs. å holde løv og planterester som skal komposteres, og løv og planterester som skal destrueres, adskilt.
Viktig er det også at infiserte planterester blir liggende i hagen så kort tid som mulig slik at skadelige sopper og andre sykdommer ikke får altfor god mulighet til å spre seg til omgivelsene.
Spesielt i mildt og fuktig vær, forestiller jeg meg at soppsporer og annen smitte har gode vilkår og spres raskt. Også om høsten.
Det gjelder derfor å rydde opp så snart man kan, og behandle planterestene slik at de ikke får hjelp til å spre sykdommer, uønskede frø og andre uhumskheter i egen og andres hager.
1 kommentar:
Hei - en side med både hage og sarpestoff. To fluer i en smekk :-) Ja, da skal jeg jammen prøve å kikke innom nå og da. Hilsen utflyttet Sarping i Follo.
Legg inn en kommentar