fredag 5. august 2011

Ripsen er plukket og levert

Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon


01082011: Store klaser med røde, fullmodne rips henger på hagens to ripsbusker og venter på å bli plukket.

02082011: Så mye ble det. Slett ikke ille - selv om det var omlag ti kilo mer i fjor.


03082011: Margaret Gundersen ved Askim Frukt- og Bærpresseri veier inn bærene.


03082011: Her er årets avling kommet på plass i et av karene i mottakshallen. Neste stadium er saft og gelé.

Vi har to ripsbusker i hagen.
De står ganske mørkt og trangt, men bærer godt.
Noen av bærene blir plukket og spist på stedet av de minste barnebarna når de er på besøk, og av familiens gartner som gjerne legger vegen bortom buskene med nymoden, rød, fristende rips når han går sine daglige inspeksjonsrunder i hagen.
Resten - og det er selvfølgelig det aller meste - plukkes og leveres på Askim Frukt- og Bærpresseri hvor bærene blir til saft og gelé.

Mye sukker
Vi har levert bær på bærpresseriet i Askim i mange år.
Og er fornøyd med produktene.
Et par år leverte presseriet ripssaft med redusert sukkerinnhold, og det foretrekker hobbygartneren som har diabetes.
Å redusere sukkerforbruket ville sikkert være sunt for de fleste, men dette tilbudet har presseriet kuttet ut.
Trolig fordi etterspørselen var liten.
Folk vet ikke sitt eget beste.

Andre bær
Tidligere leverte vi også kirsebær, solbær og stikkelsbær.
Kirsebærtreet vårt bar i overflod i fjor, men i år er det bare noen få bær.
Vi har hørt at det er slik hos andre også.
Så kirsebærsaft blir det ikke i år.
Ikke solbærsaft heller.
De to buskene står for mørkt, inneklemt mellom furuer i tomtegrensen, en kraftig svarthyll, løpstikke og humleplanter som dekker både espalieret - der de skulle være - og trærne og buskene i nærheten.
Avlingen blir derfor ikke stor.
Men bærene er store. Og saftige.
Dem skal vi koke syltetøy av.

Stikkelsbær
Stikkelsbær tar ikke bærpresseriet i mot lenger.
Vi har år om annet solgt vår beskjedne produksjon til presseriet som har laget hvitvin av dem, men i år må vi ta oss av "hele avlingen" selv.
Vi har allerede laget stikkelsbærgrøt og litt syltetøy, men ennå er det mange bær igjen på buskene - både gule og "røde".
Når vi nå bare får noe opp av den velfylte fryseren, skal stikkelsbærene få overta plassen.
Så koker vi syltetøy av frosne bær ut over vinteren.
Det er godt - og ikke minst sunt.

Ingen kommentarer: