tirsdag 11. september 2012

Populær sommerfuglblomst

Foto: Kow d.e. 19082012 ©
Klikk på bildene for å se større versjon 

Sist vinter frøs ikke sommerfuglbusken (buddleja davidii) ned. Hvis neste vinter også blir mild slik at busken får beholde en vesentlig del av årets tilvekst, vil både vi og sommerfuglene bli glade.


Både sommerfuglene og vi setter pris på de fyldige blomsterklasene.

Sommerfuglbusken lever opp til navnet sitt.
Selv om sommeren har vært kald og våt, har sommerfuglene flittig besøkt de tunge blomsterklasene som nikker i blåsten.
Vi har en sitteplass like ved.
Om sommerfuglene er omtåket etter besøket på buddlejaen, og ikke helt vet hva de gjør, eller om de tror at også vi er blomster som har søte safter å by på, er usikkert, men de lander på oss og blir sittende selv om vi beveger oss.
At sommerfuglene bruker oss som landingsplass,  tar vi som et kompliment og tegn på at vi er akseptert som en del av naturen omkring oss.

Bra tilvekst
Som regel har sommerfuglbusken, eller høstfivreldbusken som er et annet norsk navn på denne eksotiske planta, frosset ned om vinteren.
Den har oppført seg som en staude og kommet fra rota hvert år. Noen størrelse er det derfor ikke blitt på den.
Før nå.
Sist vinter frøs den ikke ned, og i løpet av sommeren har den hatt god tilvekst.
Noen milde vintre til, så har vi en høy og omfangsrik buske full av nikkende blomsterklaser.
Et eldorado for sommerfuglene og en øyenslyst for "gartneren" og hans familie.
Som nyter synet både av de tunge, praktfulle blomsterklasene og sommerfuglene som de trekker til seg.

3 kommentarer:

Aileen sa...

Sommerfuglbusker er populært her også. Mine har fryst ned om vinteren og har ikke blitt så store, men de blomstrer villig likevel. Nå satser jeg veldig på en mild vinter, så de kan bli større.

Nins sa...

Jeg kjøpte sommerfugl blomst i dag, er nybegynner,skal den ha en spesiell type jord? Går det Ann å ta avleggere etter hvert?

winther sa...

Min erfaring er at buddleie ikke er kravstor når det gjelder jord. Det bør nok imidlertid være god drenering slik at det ikke står vann rundt røttene når kulda kommer, for buddleie fryser lett - både over og under jorda. Og blir det kaldt, bør den dekkes.
Om den setter røtter hvis man legger ned en avlegger, vet jeg ikke, men det lyder både trolig og interessant. Det ville jeg prøvd. Stiklingsformering er vel også verdt å prøve?