fredag 28. juli 2023

Veitistel på terrassen

Kay Olav Winther d.e. 2023 © 
 Klikk på bildene for å se større versjon
 
Stikkende og ubehagelig, men interessant gjest på terrassen.

Ved nærmere ettersyn og bekjentskap er tistelblomstene både vakre og dekorative.
 
I et hjørne på terassen mellom peisen, leveggen, krakken og hagebordet, har vi noen potter med tomatplanter.
 
For å hindre at rådyrene forsyner seg av plantene, har vi i tillegg sperret adgangen til plantene med et lite hagebord og to stoler.

Tistel ved peisveggen
Der - bak sperringen, i en smal sprekk mellom peismuren og terassehellene - har det i løpet av sommeren vokst fram en gedigen tistel.

Så vidt vi kan skjønne etter leting på nettet, dreier det seg om en helt ordnær veitistel av arten Cirsium vulgare.
 
Det vokser en del ugress i fugene mellom terassehellene. Dette ugresset fjerner familiens "gartner" med ujevne mellomrom.

Men tistelen lot han stå. Han fant den interessant - og dekorativ.
 
Neppe rådyrskremsel
Og ettersom den stod bak rådyrsperringene var den ikke til sjenanse for terrassens rettmessige brukere. Men kanskje kunne den bidra til å holde rådyra borte?

Skjønt, det er vel lite trolig at rådyra som går tvers igjennom berberishekken, lar seg avskrekke av en skarve tistel.
 
Blomstrer og dør
Tistelen må forøvrig ha vært der også i fjor - uten at "gartneren" kan huske å ha sett den. Veitistelen blomstrer nemlig først 2. året. Deretter dør den.
 
Neste år er den derfor formodentlig borte. Hvis den da ikke har frødd seg i mellomtiden. Frøene spres med vinden, og har utrolig god  spireevne. Det skal bli spennende å se hvor i hagen nye veitstler dukker opp i årene som kommer.

Masser av frø
Hvor dekorativ tistelen er etter hvert, kan man nok diskutere. 

Tistelen "serieblomstrer". Dvs. at de kontinuerlig utvikler nye blomsterhoder, mens avbomstrede hoder står tørre igjen og danner frø. Og de tørre hodene er ikke mye for øyet.

Nå kan man selvfølgelig prøve å hjelpe til med rikere blomstring ved å fjerne frøhodene etter hvert.

Stikker
Det ville nok familens "gartner" gjort også hvis tistelen ikke hadde vært så ubehagelig å ha nærkontakt med - og hvis det ikke hadde regnet hele tiden. Stengel, blader - ja, hele planta! - er full av "illsinte" sylspisse torner.

Men blir det opphold en gang, så får "gartneren" ta en tur ut på terrassen med sekatøren, og frisere tistelen slik at den blir mer presentabel - og slik at den inspireres til å danne enda flere vakre blomsterhoder som familen kan ta en tur til vinduet og ta en titt på.

Hvis da ikke alt regnet tar knekken på hele planta. 
 
Veitistel vokser på tørr, mager grunn. Men det er ikke mange steder i hagen som er tørre nå etter en usedvanlig våt juli.

Så det skal bli spennende å se.
 

Ingen kommentarer: