lørdag 22. august 2009

Fin hortensia i skyggen


Foto: Kow d.e. 170809 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Hortensiaen er grønn og fin og blomstrer villig trass i noe karrige vilkår.

Ved gårdsplassen har vi blant mye annet hortensia (hydrangea). Både klatrehortensia og den sorten som vi har lært å kjenne som "skyggehortensia".
En del av "skyggehortensiaene" står i skyggen. Det vil si at de står slik til at sola først når fram et stykke ut på ettermiddagen.
De øvrige har sol og lys lenger.
Det samme gjelder for så vidt klatrehortensiaene.
Men mens de sistnevnte ser ut til å trives like godt i både skygge og sol, har de "skyggehortensianene" som står i skyggen, avgjort det mørkeste og frodigste bladverket og de fleste og største blomstene.
Det framgår også av bildene.
Her har vi tydelig med en plante å gjøre som godt kan stå på nordsiden - eller andre skyggesider - av huset og trives der.
For så vidt stikk i strid med opplysningene i deler av hagelitteraturen. Norsk Hageleksikon foreskriver f.eks. fuktig og næringsrik jord. Noe våre hortensiaer så avgjort ikke har.
Om det bare er sol og lys som er avgjørende for resultatet hos oss, er imidlertid usikkert.
Egentlig er det merkelig at så vel klatrehortensiaen som "skyggehortensiaen" finner næring, vokser og blomstrer i det hele tatt, for de har meget karrige vekstvilkår.
Hvor de finner næring er et mysterium. Også på det området trosser de ekspertisen.
Et par-tre av klatrehortensiaene deler riktig nok en surjordsgrop med to rhododendronplanter, men de øvrige og samtlige skyggehortensiaplanter står i en smal og grunn stripe jord mellom en fjellknaus og den steinbelagte gårdsplassen.
Der konkurrerer de til og med om næringen med orientvalmuer, et par blå iris, skyggesildre og en mindre mispel.
Vi har ofte overveid å bedre forholdene, men det har blitt med tanken.
Ikke ser det ut til å være nødvendig heller.
"Skyggehortensiaene" kommer opprinnelig som rotskudd fra mine foreldres hage i Sarpsborg hvor "morplantene" i mange år har prydet et bed ved den nesten solløse, nordsiden av huset.
Klatrehortensiane kom som rotskudd fra hagen til moren til den av mine svigersønner som er fra Ski.
I tillegg til sin prydverdi har plantene derfor også affeksjonsverdi.

Ingen kommentarer: