fredag 12. juni 2009

Alperose


Foto: Kow d.e. ©
Klikk på bildene for å se større versjon


Øverst: Rhododendron har et utall av arter og varieteter. Denne catawbienseutgaven er så vanlig at den neppe verdsettes etter fortjeneste.

Midten: Knoppene er en skjønnhets-opplevelse i seg selv og fortjener et nærmere studium.
Nederst: Da de fikk lys nok, slo de to rhododendron-plantene til med en overveldende blomsterprakt.

Våre to rhododendronplanter stod og sturet i skyggen av en mektig gran i flere år.
Jorda var sur og lett. Plantene stod et sted hvor det ikke var noe tråkk, og sola slapp til ut på dagen, men det var åpenbart for mørkt, for da grana ble felt, satte rhododendronplantene raskt blomster.
Først fikk den som står lysest, et par blomster, så fikk den mange. Og nå blomstrer også den som står i skyggen av syrintreet - men ikke så rikelig som naboen.
Av dette må vi kunne slutte at lys er alfa og omega - i alle fall for Rhododendron catawbiense - eller "Vanlig alperose" som den heter på norsk. Men den betegnelsen er trolig etter hvert mindre kjent og brukt enn den greske varianten rhododendron som vel egentlig betyr rosetre.
I vinter lå våre rhododendronbusker flate under snøen.
Den ene ble til og med tråkket på av et barnebarn som ikke kunne vite hva som skjulte seg under snøhaugen. Vi fryktet derfor for hva som kunne komme til syne når snøen forsvant, men greinene var like hele, og knoppene satt på. Noen av dem var illevarslende brune, men det var utenpå. Blomster er det blitt av hver eneste en, og nå har blomstene gledet oss i alle fall i 14 dager, og ennå ser de fine ut. Trolig takket være det kjølige og våte været.
Opprinnelig var husets herre og gartner ikke særlig begeistret for rhododendron. Hans smak går mer i retning av tradisjonelle "norske" hagevekster. Men husets herskerinne ønsket rhododendron, og slik ble det.
Og nå må til og med den tradisjonsbundne gartneren innrømme at rhododendron - eller alperose - har skjønnhetsverdier som gjør den fortjent til et hjørne i hagen - ja, til og med en dominerende plass like ved inngangen til huset.
For så vidt kan man si at familiegartneren er en konvertitt - eller renegat - og i likhet med Peer Gynt senere hen kom til andre resultater.
Og det er jo ingen skam å snu, heter det.

Ingen kommentarer: