lørdag 4. september 2010

Iberiaskogsnilenes "kjærlighetsakt"

Etter å ha spurt - og fått svar - på nettforumet "Spør en biolog", er jeg sikker i min sak. Det er som signaturen "hajal" sier i en kommentar her på bloggen - en paringsakt mellom to iberiaskogsniler jeg har avbildet. Se innlegget Hva foregår her?
På "Spør en biolog" har signaturen "Inge" som en kommentar til spørsmålet mitt, lagt ut denne lenken til en video som gir et interessant innblikk i snilenes kjønnsliv: http://www.youtube.com/watch?v=X2jDYoq3LrQ
Og en av biologene på forumet - som riktignok poengterer at han ikke er noen snilespesialist - bekrefter at videofilmen gir et riktig bilde av sniler som parer seg.
Jeg har jaktet på iberiaskogsniler i flere år og sett mengder av dem. Men jeg har aldri sett noe slikt som dette tidligere.
Det tyder formodentlig på at paringen til vanlig foregår på tidspunkter og på steder hvor menneskelige observatører ikke er til stede.
Men her er altså to - som er i full gang med å sikre etterslekten og med å øke den allerede altfor store iberiaskogsnilebestanden - grepet in flagranti.
Hvis jeg har forstått videofilmen rett, er det blåhvite som kan sees mellom de to snilene formodentlig kjønnsorganet til den ene, eller kanskje kjønnsorganene til begge individene.
Snilene er nemlig hermafroditer - altså både han og hun i samme individ - og parer og befrukter hverandre gjensidig og samtidig.
Noen ganger blir de sittende fast og da gnager den snila som er blitt penetrert, av penisen til den andre.
Den som mister penisen fungerer da som hun-snile resten av levetiden.
Naturen er mangfoldig - og fascinerende.
Og brutal.

2 kommentarer:

Mia sa...

alltså, dumma mig trodde inte att sniglar parade sig, jag trodde detta med hermafroditer betydde att dom fixade alltsamman själva, men se här lärte jag mig något ( vilket händer ofta, jag sov genom biologien..), och då måste det ha vart gruppsex framför min kompost en gång här i sommar, det satt minst tio sniglar samman i en klunga...

winther sa...

Den "dumheten", uvitenheten eller usikkerheten på hvordan hermefroditer formerer seg, deler du nok med mange, Mia. Blant andre meg. Enda jeg har vært lærer. Kan det være slik at ulike arter av hermafroditer har "olika tillvägagångssett"? At det er forskjell på sniler og reker når det gjelder formering? Man kan ikke vite alt om alt.