lørdag 6. august 2011

Spiselig øyenslyst

Foto: Kow d.e. 31072011 ©
Klikk på bildene for å se større versjon


Blomkarse sammen med "gammelmannshode" av avblomstret gullklematis.

Foruten å være dekorativ danner blomkarsen et skyggefullt dekke rundt "føttene" på klematis og kaprifolium.

Om våren putter vi blomkarsefrø i jorda.
Litt her og litt der.
I enkelte krukker og kar gjør de seg godt når de henger over kanten.
Og inntil veggen; rundt røttene på klematis og kaprifolium hvor blomkarsen benytter stammene og espalieret som klatrestativ.
Spesielt klematis liker å ha noe som skygger for den nederste delen.
Slik sett slår vi to fluer i ett smekk: Blomkarsen er dekorativ samtidig som den beskytter sine mer ømfintlige naboer mot uvelkomment sollys og et mikromiljø som gir grobunn for plagsomme soppsykdommer - som f.eks. meldugg.

Godt i grønn salat
Spiser du grønn salat om sommeren?
Da er blomkarsen mer enn en vakker sommerblomst som kan nytes visuelt mens bladverk og blomster pynter opp i hagen.
Alt på blomkarsen er spiselig.
Den kan derfor også nytes kulinarisk: Blomster, blader og frø.
Men den kan smake sterkt - avhengig av hvor den vokser og hvor mye vann den får.
Ta en smak av et blad og tilpass mengden av blomster og blader - og gjerne friske, sprø frø - til hvor dominerende innslag av blomkarse du ønsker i salaten din.

Frø
Blomkarse som trives, setter en masse blomster - og frø.
Selv om du stadig klipper av restene etter blomster som er ferdige, for å holde blomstringen ved like, er det nesten umulig å overkomme alt.
Noen frø blir det.
Plukker du dem mens de er friske, grønne og sprø kan du - som nevnt - blande dem i grønn salat, eller du kan "sylte" dem i lake av eddik, sukker og krydder etter egen smak.
Eller i saltlake.
Da får du hjemmelaget "kapers".
Store, fine frø kan du forøvrig tørke og ta vare på.
Dem kan du så neste år.
Eller seinere. Erfaringsmessig beholder de spireevnen lenge hvis de ligger tørt og i passe temperatur.
Frøene som gav plantene på bildene foran, ble samlet inn i fjor.

Se ellers:
http://hagekroken.blogspot.com/2010/08/blomkarse-og-pelargonium-som-samboere.html
http://hagekroken.blogspot.com/2009/09/blomsterrik-og-villig-blomkarse.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk for hyggelig blogg som jeg nettopp har oppdaget. Følger ellers ikke med på blogger annet enn sporadisk, når jeg leter etter noe spesielt...Blomkarse er en absolutt favoritt. En viktig grunn, for uten de åpenlyse som at den er vakker og spiselig, er at den er uhyre viktig for humlene. De er nemlig de eneste insektene som trenger helt inn i blomsten og kan bringe viktig pollen videre. Hørte dette i et radioprogram fra Ås Universitet. Humleartene er truet - mange allerede borte. De sa at om alle som hadde balkonger eller hager i Norge ville plante blomkarse, ville humlebestanden øke kraftig. I tillegg, og enda viktigere, om alle bønder lot én meter rundt dyrket mark være blomstereng, ville dette også være livsviktig for de små stripete arbeiderne! Noe å tenke på...Jeg er veldig glad i smaken på både blomster og frø og har, med stort hell syltet "blomkarse-kapers). Brukte honning og Crema di Balsamico istedenfor sukker i eddikbalndingen. Ikke så glad i den salte varianten. Har du forsøkt å sylte eller tørke blomstene ?

winther sa...

Takk for tilbakemeldingen. Omtanken for humlene deler jeg fullt ut. Jeg skal prøve den søte kapersvarianten. Blomkarsen setter nye frø fortsatt, så kanskje kan jeg prøve din oppskrift allerede denne høsten. Jeg bruker blomkarseblomster i maten, men sylte eller tørke dem har jeg ikke prøvd - ennå. Takk for tips.