fredag 13. desember 2013

Rødbeter

Foto: Kow d.e. 13122013 ©
Klikk på bildet for å se større versjon 

Et glass med hjemmelagde, syltede rødbeter går fort unna. De brukes til middagsretter og som pålegg sammen med fiskepudding, hjemmelaget leverpostei - og diverse annet.

Rødbete er en smakfull grønnsak.
Som kan brukes til litt av hvert.
Men i praksis er umulig å få tak i - i Norge.
I Sverige derimot kan du kjøpe ferske - altså rå og ubehandlede - rødbeter i dagligvareforretningen - i alle fall på Svinesund.

Euro Cash
Når min kone og jeg har besøker Strömstad-området, tar vi gjerne en tur innom Euro Cash på Svinesund.
Der er det et mangfoldig og fargerikt folkeliv.
Og der kan man få tak i varer som ikke fins i hyllene i enhver butikk - enten det er på den ene eller den andre siden av grensa.
Euro Cash på Svinesund er i praksis en "innvandrerbutikk" i betydningen en butikk for personer med andre matvaner og preferanser enn de gjengse nordiske - og vareutvalget bærer preg av dette.

"Rasende" billig
Men det gjaldt altså rødbeter.
Vi har kjøpt rødbeter på Euro Cash flere ganger.
De er "rasende" billige.
Da vi var der sist, kjøpte vi flere fine beter som til sammen veide litt over en halv kilo.
For dem betalte vi 4 kroner og 82 øre - altså 5 kroner.
Det er nesten gi bort pris.

Skrelles etter koking
Husets gartner og amatørkokk koker rødbetene som de er.
Først etter at de er kokt, fjerner han "skinnet".
Da går "skinnflåingen" nesten av seg selv.
To beter hadde han i en sildesalat som han lagde, og tre la han ned i eddiklake med karve.
Fordelen med rødbeter som man har "syltet" selv, er at de ikke inneholder annet enn det man selv har valgt at de skal inneholde.

Sildesalat con amore
Smaken er forskjellig, og oppskriften kan varieres der etter, men vi lager sildesalat slik:
Vi blander rømme, eventuelt crème fraiche, med lettrømme.
Kokte poteter kuttes smått og blandes i.
Salt sild - gjerne svensk matjessild  fra Klädesholmen - skjæres i små bitter og vendes inn.
Sildesalaten skal smake sild - synes vi.
Til slutt rører vi inn rødbetene som er skåret i passe små biter.
Noen ganger blander vi inn biter av faste, syrlige epler.
Andre ganger ikke.
Mengden av de forskjellige ingrediensene varieres fra gang til gang - alt etter smak og behag.
NB: Det er ikke bare tillatt, men å anbefale at man smaker seg fram og kommer fram til et resultat man er fornøyd med!
Oppskrifter skal ikke følges slavisk.
De er bare til veiledning.
Smaklig måltid - for å holde seg til et språk som står i stil med råvarene.

Ingen kommentarer: