fredag 12. august 2016

Koriander


Foto: Kow d. e. 27072016 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Jeg lar korianderen blomstre og sette frø. Frøene er nesten mer anvendbare enn bladene. 

Koriander er ikke mye brukt i det norske kjøkken. 
Den har en  ganske særegen smak.
Jeg så et sted at noen mente at korianderbladene smakte såpe. 
Det er kanskje å gå vel langt, men spesiell er den. 

På engelsk kalles koriander bl.a. for "Chinese parsley" - dvs. kinessk persile.
Det er ganske misvisende, for koriander smaker over hodet ikke noe i nærheten av det persille gjør.

Vi bruker det grønne på korianderplanta hvis vi en heller sjelden gang lager mat med asiatisk preg.

Det hender dessuten at vi hakker eller klipper noen nyper grønn koriander og strør i grønn salat, grønnsakssupper eller andre supper.
Litt setter en pikant smak på salaten eller suppa.
For mye "overdøver" alle de andre ingrediensene i salaten slik at rettene nesten utelukkende smaker koriander.
Korianderblader og stilker bør derfor brukes med måte.

Godt modne og tørkede korianderfrø kan derimot brukes til litt av hvert.
Her fins noen oppskrifter. 
Jeg slipper noen korianderfrø opp i både det ene og det andre.
I grønnsakssupper og sauser - og i diverse personlige utgaver av sursild.

I oppskrifter står det gjerne at korianderfrø bør støtes i morter før bruk.
Jeg varierer.
Sammen med sild som skal ligge i lake over noe lengre tid, bruker jeg helst hele frø.
Skal man blande koriander i kjøttdeig for å gi kjøttboller eller kjøttkaker en litt pikant smak, passer det best med knuste frø.

Det gjelder samme regel for koriander som for alle andre ingredienser vi bruker i matlagingen:
Øvelse gjør mester - og det er lov til å bruke fantasien, og det er lov til å prøve seg fram.

1 kommentar:

Ingeborg Kringeland Hald sa...

Interessant å lese om koriander, jeg kjøpte akkurat en på matbutikken. Ha en fortsatt fin helg.
Hilsen Ingeborg