fredag 4. mars 2022

Våren er i anmars(j)

 
Det er kaldt om natta, men på dagtid har det enkelte dager vært tosifrede plussgrader. Telen har gått langs husveggen, og rosene setter vekstskudd.
 
 

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2022 ©
Klikk på bildene og se større versjon!
 
Alle rosene langs sørveggen ser ut til å ha overlevd vinteren. Bare de ikke får seg en overraskelse i mars, får rådyrene snart friske skudd å knaske på.
 
 
Mens snøen lå, kunne vi følge rådyrsporene. Så å si hver natt hadde de besøkt rosebuskene langs sørveggen for å se om de kunne finne noe å spise.

Om de fant noe som falt i smak blant de tørre tornete kvistene, er usikkert. Men nå er nye, friske skudd på vei. Det skal bli spennende å se hvor lenge de får vokse i fred, før de blir rådyrmat.

 
 
Livskraften ser det ikke ut til å være noe i veien med. Telen i bedet har gått, så det er neppe ødvendig å dekke for vårsola selv om den er intens.
 
 
Det har vært vårlig noen dager, en mars er en lunefull måned. Og skal vi tro appen "Været" på mobiltelefonen, blir det snø fredag, lørdag og søndag i neste uke.

Dagtemperaturen skal imidlertid bli 5-6 plussgrader, så kaldt skal det altså ikke bli. Rosene - samt alle stauderøttene under bakken - vil nok derfor fortsette å skyte nye skudd for å komme våren i møte. 

Prydbusker og andre busker og trær er nok også i gang med veksten, så snart grønnes det, og "familiens gartner" kan begynne utelivet for alvor. Det har vært en hard vinter for en gammel mann, og kreftene og utholdenheten blir mindre for hvert år, men lysten er fortsatt tilstede.

 
 
Rådyrene beiter i hagen sommer som vinter. Her er det bringebærbedet som har besøk. Bildet er tatt fra soveværelsevinduet. Rådyret så oss, men flyktet ikke. Det var mer opptatt av en lyd som kom annet steds fra.
 
Fruen i huset og "familiens gartner" har sammen vært ute i vårsola og feid opp grusen som er strødd på hålka i løpet av vinteren. Gårdsplassen og innkjørselen er derfor nå så noen lunde presentable.

Staudebedene ser derimot ikke bra ut. Blader og stilker fra i fjor må klippes av å fjernes så nye skudd får sol og lys og luft. Dette er en jobb som ideelt sett bør gjøres før det kommer nye skudd og blader som lett blir ødelagt.

På den annen side må man ikke være for utålmodig. Ennå kan det bli skikkelig kalde netter - og kalde, sure dager også, for den saks skyld.

Så festina lente. Man må skynde seg langsomt. 

Selv om det klør i "grønne fingre". For våren er så avgjort i anmars(j).

 


Ingen kommentarer: