torsdag 10. mars 2022

Våronna er begynt, men ...

 
Hver vår ødelegger "familiens gartner" en masse spede, grønne skudd når han fjerner visne planterester fra året før.
 
Spesielt er Iris-plantene utsatt. De har gjerne gjemt overrasende tidlige, ømtålelige skudd inne i det gjenstridige, visne bladverket. Når de hampliknende, visne bladene kuttes med kantklipperen, kommer også de nye bladene med på lasset.

Tidlig våronn sparer plantene
For å unngå - eller minimalisere - slike skader, framskyndet "familiens gartner" i år oppryddingen i staudebedene.

Ved hjelp av den batteridrevne kantklipperen, gikk han løs på etterlatenskapene, og klipte jevnt med bakken. Avklippet ble imidlertid ikke fjernet.

Ennå kan det komme både kulde og snø. Det kan derfor være greit å ha et beskyttende dekke over optimistiske skudd og spirer som nå titter fram.
 

 Foto: Kay Olav Winther d.e.  2022©  
 Klikk på bildene og se større versjon!  

Fjorårsgresset på de blå Irisene er usedvanlig seigt og gjenstridig. Det kan ikke lukes. Det må klippes. Det grønneste er gravmyrt som trenger seg fram over alt.


De avklipte planterestene fungerer foreløpig som "vinterdekke", men skal snart legges i komposten. Vekstene i skråningen viser hvordan det så ut i det flate bedet før klipping.

 
Ennå er det mye ugjort i hagen før våren kan komme. Våronna er langtfra ferdig.

Men godt begynt er halvt fullendt.
 
For kaldt for uteliv
"Familiens gartner" trenger imidlertid litt mer varme før han orker å arbeide utendørs. 

Værmeldingen på mobiltelefonen lovet varmere vær, men har ombestemt seg flere ganger. Nå sier den at det skal bli 8-9 plussgrader på dagtid neste uke. 
 
La oss håpe at været holder hva det lover. For selv om det nå bare er et par plussgrader og et surt drag fra sjøen, stikker stadig flere planter optimistiske skudd opp av jorda selv om den er frossen og hard etter nattas minusgrader.
 
Det er derfor ingen tid å miste.

Ingen kommentarer: