søndag 14. mai 2023

Hvem har forsynt seg av agapanthusen og pelargoniene?

Foto: Kay Olav Winther d.e. 2023 © 
Klikk på bildene for å se større versjon
 
 Agapanthusplantene har spirt innendørs i vedskjulet. De nye skuddene er friske og fine.
 
 
 


 
Men noen av dem har hatt besøk. Mange av bladene er gnagd av og ligger løse i potta.
 


Også flere av pelargoniene har hatt ubudne gjester. Stilkene er ru og oppfliset som om noen har gnagd på dem, og knopper og blader er borte.
 
 
Noen planter overvintrer i vedskjulet.

Det har alltid gått bra. Plantene har overlevd, og om våren har de utviklet seg som de skal med nye, friske skudd og bladverk - først inne og så utendørs.

Riktignok er det dårlig lys i vedskjulet, så de nye skuddene har ofte vært litt bleke og "anemiske", men det har rettet seg når de har kommet ut i sollys og frisk luft.

I år har imidlertid noe skjedd. Et par-tre av agapanthusplantene har mistet flere blader. Bladene er gnagd av ved rota og har ligget i potta. De er altså ikke spist, men gnagd av.

Også flere av pelargoniene bærer merke av å ha vært gnagd på. Stilkene er ru og oppfliset, og en del grønne skudd og små blader er borte.

Hvem kan ha vært i skjulet og gjort ugagn på planetene?

Mus?
Først falt mistanken på musene.

Vi har ikke sett noen mus i vedskjulet, og ikke har vi sett muselort eller andre tegn på at det er - eller har vært - mus der, men noen må ha gnagd. Hvem andre kan det være?

Og hvis det er musene som er de skyldige, hvilken nytte - eller glede! - har de hatt av å gnage bladene tvers av for så å la dem ligge uspist igjen?

Og hva skulle musene ha igjen for å gnavse på det ytterste laget på pelargoniumstilkene? Burde de ikke heller tatt en real bit hvis de var fysne på vegetarkost?

Snile?
Da vi skulle flytte ut jordbærkrukka som har tilbrakt vinteren frostfritt i vedskjulet, satt det en stor hagesnile på den.

Hagesniler som man finner inendørs om våren, er som regel døde og inntørkede. De har fulgt med plantene inn om høsten, og dødd i løpet av vinteren.

Men snila på jordbærkrukka, var ikke død. Den hadde overlevd vinteren i skjulet, og var så avgjort levende og mobil.

Hva hadde den levd av?

Var det den som hadde tygd over agapanthusbladene og gnagd på pelargoniumstilkene?

For sikkerhets skyld ble delinkventen straks - og uten lov og dom - ekspedert over i de evige jaktmarker.

Så hvem var det nå som var den skyldige? Hvem var det som ødela bladene på agapanthusplantene og rufset til stilkene på pelargoniene?

Saken er inntil videre uoppklart.

Og oppklart kommer den ved heller ikke til å bli.

Men plantene er nå reddet ut fra skjulets mørke og ut i lys og sommerluft - eller i et hvert fall vårluft - som forhåpentlig vil bidra til at plantene reparerer skadene de er påført.

Ingen kommentarer: