søndag 28. mai 2023

Dugnad i hagen

Kay Olav Winther d.e. 2023 © 
Klikk på bildet for å se større versjon
 
Den overvokste og uregjerlige berberishekken er beskåret på begge sider og på toppen. Nå blir det forhåpentlig lettere å holde den kortklipt.
 
 
 
Det ble en del avklipp som må klippes opp, stappes i sekker og kjøres til avfallsmottaket i nabokommunen.
 

 
 
Avklipp som er ferdig til å puttes i sekker for å bli kjørt bort.

I går var det dugnad i hagen.

Sønnen Kay Olav d.y., barnebarnet Pernille og hennes mann, Svein Petter, hjalp husets vfrue og familiens "gartner"  med arbeidsoppgaver som burde vært utført for lenge siden, men som den aldrende "gartneren" ikke har overkommet denne våren.

Hekken klippet
Kay Olav brukte elektrisk hekksaks, motorsag og hånddrevne redskaper og beskar begge sider av berberishekken i tomtedelet  mot naboen.

Det var en kjempejobb! 

Familiens "gartner" som i sin høye alder har visse helseproblemer, slet med å rydde vekk det som ble skåret ned.

Haugen med avskårne greiner dekket til slutt størstedelen av den nederste plenen. Haugen forteller sitt om hvor lang, høy og bred hekken var, og hvilken jobb det var å få den beskåret og "frisert" slik at den ikke tar for mye plass, og ikke er mer til bry enn til nytte og glede.

Spirea og buskroser beskåret
Svein Petter ryddet i staudebedene, og beskar forøvrig Pink Groetendorst-rosene og ulvespireaen i skråningen langs innkjørselen.

Både buskrosene og spireaplantene står til "knes" i gravmyrt.

Spireaplantene ser ikke ut til å lide av naboskapet, men rosebuskene er blitt tydelig mindre frodige og robuste etter at gravmyrten festet sitt grep om skråningen.

Nå er rosene beskåret til om lag 25-30 centimeters høyde. Forhåpentlig er de livskraftige nok til å utvikle nye skudd og danne blomster utover sommeren og høsten.

Klippes og og fraktes bort
Pernille og husets frue hjalp familiens "gartner" med å klippe ned avklippet fra berberishekken. 

Det er en jobb som vil ta sin tid.

Først skal avskjæret fra hekken klippes i mindre biter. Deretter skal bitene stappes i sekker for så å bli stablet i bilen og kjørt til nabokommunen hvor de tømmes på Follo Rens avfallsstasjon.

Avrenning i Frogn, men ikke i Ås?
En liten syrlighet til slutt:
 
Tidligere hadde Frogn kommune sin egen hageavfallplass hvor hageeiere kunne levere hageavfall uten unødvendig byråkrati.

Den plassen har kommunestyret i Frogn i sin visdom, lagt ned.

Et av argumentene mot den lokale hageavfallsplassen var at det ville være dyrt å sikre den mot avrenning fra råtnende masser. Den måtte asfalteres!

Nå reiser Frogns innbyggere til nabokommunen og leverer hageavfallet sitt.

På en plass som heller ikke har fast dekke av noe slag!

Sic!

Ingen kommentarer: