torsdag 15. april 2010

En snile gjør ingen sommer, men ...

Foto: Kow d.e. 03042010 ©
Klikk på bildet for å se større versjon

Snøen var knapt forsvunnet på trappa før en snile fant det for godt å presentere seg mellom oppsmuldret murpuss som frosten har forårsaket og som vi ikke hadde rukket å feie vekk.

Jeg har klipt ned visne planterester og ryddet i staudebedet.
Løv fra trærne og buskene i nærheten, og tjukke lag med visne blader fra staudene - f. eks. fra Iris - dekket jorda, skapte skygge og bevarte fuktigheten i den vårvarme solsteken.
Men ikke én snile var å se.
Enda jeg gik grundig til verks.
Det er jo oppløftende.
Det betyr imidlertid ikke at vi ikke har hatt besøk av den "brune fare".
Da jeg gikk ut for å hente avisene klokka halv sju om morgenen den 3. april - før sola hadde tatt ordentlig "tak" - lå det en brun snile på trappa mellom murpussen som frosten har løsnet fra fugene mellom skiferhellene, og som vi ikke hadde rukket å feie bort.
Hva den skulle der å gjøre, er en gåte.
Murpussen må ha vært ubehagelig å krype på, ingen føde var å finne på skiferen - og det var lang og kronglete veg til skygge og fuktighet.
Altså en tilsynelatende lite gunstig plassering.
Det slapp imidlertid inntrengeren å bekymre seg med.
Etter en kortere fotoseanse ble den framfuse, uforsiktige snila behørig klipt i to og skylt ned i do.
Nå er jeg spent på hvordan slektningene har klart seg i vinter.
"Mangelen" på sniler i staudebedet virker lovende.
Men det er ingen grunn til å ta "seieren" på forskudd.
Kjenner jeg dem rett, har snilene både den ene og den andre overaskelsen på lur.

3 kommentarer:

Mia sa...

Nej, vi ska nog inte ta ut segern på förskott, jag har hört rykter om att det tjocka snötäcket har bäddat gott om dom små bruna eländerna så vi får räkna med en ny invasion. Det är bara att vässa saxarna, fläka tänder och gå till angrepp ;)
Oansett, elände eller inte, det var ju ett säkert vårtecken du visar upp :)

Nora sa...

Snilene er nok det eneste vårtegnet som jeg IKKE lengter etter:-( Jeg så heller ikke tegn til sniler når jeg raket plenen og ryddet i blomsterbedene, men regner med at jeg i löpet av kort tid får gå på snilejakt i gryningen og skumringen igjen.

winther sa...

Til Mia og Nora: Jeg er virkelig spent på denne snilesesongen. Synd at snøen kom så tidlig og i slike mengder. En periode med skikkelig barfrost, ville - forhåpentlig! - tatt knekken på en del av utyskene. Men ikke bare har de hatt det lunt og godt under snøen, men de blir også vant til kulde - tror jeg - og dermed stadig mer tilpasset vårt klima og miljø.