lørdag 24. april 2010

Pelargonienes vekst og liv

Foto: Kow d.e. 21042010 ©
Klikk på bildene for å se større versjon

Pelargonier i glaset: Det er flere enn Engerdølene som har blomstrende pelargonier i glaset, slik Gjermund Engen sang om. De to pelargoniene i vår vinduskarm blomstrer. Bildet er tatt gjennom vinduet fra utsiden. Derfor refleksene.

Nesten ubeskåret, men frodig: Denne planta er tett, frodig og fin selv om den bare ble sparsomt beskåret. Den står på nederste peishylle i stua. Litt for mørkt, etter som persiennene foran de store, sørvendte vinduene som oftest er trukket for.

Ny omgang med saksa: De to pelargoniene til venstre ble ikke pene. De har derfor nylig fått en ny og langt mer hardhendt omgang med saksa. De står i entreen fordi de blir båret ut i lys og frisk luft når temperaturen tillater det.

Den 31. mars skrev jeg om pelargoniene som ble beskåret til ulik tid og ulikt hardt. Se Fram fra gjemselen.
Allerede nå kan jeg konstatere at resultatet og erfaringene var blandede.
De som ble beskåret hardt, er i ferd med å bli frodige med mange nye skudd helt fra bunnen.
Et par av dem som bare ble stusset litt, og ellers fikk beholde den tilveksten de hadde skaffet seg i løpet av vinteren, er også frodige og fine med relativt kraftige stengler og mørk grønt bladverk.
Men tre-fire som ikke ble klipt særlig radikalt i første omgang, er blitt ulenkelige og åpne med lange vasne skudd og har måttet få en ny omgang med saksa.
Nå er jeg spent på hvordan disse reagerer på denne gjentatte nedklippingen.
Et par av dem som nesten ikke ble berørt av saksa i første omgang, har stått i karmen ved et vindu som ligger litt skyggefullt til.
De er nå i blomst.
Så gjenstår det å se hvordan de forskjellige tåler å komme ut i frisk luft.
Vil de som er beskåret lite, tåle vinden? Som gjerne kommer i kast og kan være uvørent frisk her hvor den står på rett inn fra Ytre Oslofjord.
Det er begrenset i hvilken grad vi overkommer å flytte planter i ly.
Noen skal forresten plantes i bakken. Ikke alltid der forholdene er mest gunstige, men der hvor vi ønsker at de skal pynte opp. Og der hvor det er ledig plass.
Der får de klare seg - eller la være.
Sånn er livet i hagen.


Ingen kommentarer: